Neočekivana karijera

Zloglasni ruski trgovac oružjem traži da se vrate njegova umjetnička djela. Slikao je mačku vezanu lancima i par majmuna

Viktor Bout

 Saeed Khan/Afp/Profimedia/Saeed Khan/afp/profimedia
‘Trgovac smrću‘ dan u zatvoru započinjao bi jogom, nakon čega je slijedio zdravi doručak, a zatim bi se bacio na umjetnost

Prema nekima najopasniji čovjek na svijetu, zloglasni ruski trgovac oružjem Viktor Bout svoje dane u američkom zatvoru provodio je pomalo neobično i neočekivano, u najmanju ruku, za čovjeka njegove biografije koju uspoređuju s najnapetijim špijunskim trilerima. Bout je, naime, u zatvoru većinu vremena provodio slikajući i crtajući pokazavši i svoju drugu "senzibilnu" umjetničku stranu, a sada, nakon što je oslobođen u razmjeni zarobljenika između Rusije i SAD-a, zatražio je povrat svojih umjetničkih djela.

"Mačka vezana lancima", o kojoj piše i The Telegraph, zatim njegov portret iza rešetaka i rad koji prikazuje par majmuna koji se ljube uključeni su u seriju slika i crteža.

"Nadam se da će svi njegovi dokumenti i crteži uskoro biti predani ruskom veleposlanstvu", izjavila je njegova supruga Alla Bout.

"Trgovac smrću" i do uhićenja 2008. jedan od najtraženijih ljudi na svijetu prema kojem su snimani i filmovi, dan u zatvoru započinjao bi jogom, nakon čega je slijedio zdravi doručak, a zatim bi se bacio na umjetnost – obično je slikao mrtve prirode ili autoportrete. Prošle mu je godine organizirana i izložba u Moskvi gdje su bila izložena 24 djela koja je Bout napravio u američkom zatvoru, a koja uključuju crteže i slike rađene olovkom, kemijskom olovkom, pastelom, voštanim bojicama i uljanim bojama. Izložbu je autorski potpisala njegova supruga Alla, koja je za The Art Newspaper tada rekla: "TV kanale zanima Viktorov slučaj, žele znati kakav je njegov život. Također, postoji veliko zanimanje za njegovu umjetnost, koju je posljednjih šest godina stvarao. Izložba dokazuje da moj suprug nije klonuo duhom i da je i dalje kreativan. Njegova je umjetnost jedini način na koji može komunicirati s vanjskim svijetom."

image

Među ostalim je naslikao i autoportret iza rešetaka

Vitaliy Belousov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Belousov/sputnik/profimedia

Navela je i da je prvobitno pokušala izložiti radove u moskovskoj Državnoj dumi kako bi ih "ruski političari vidjeli i zapamtili tko je moj muž". Duma je odbila, ali je građansko vijeće pristalo prikazati ih pod uvjetom da izložba traje samo tri dana.

"Ne mogu reći da je izložba nekakav politički čin ili poziv na nešto – ona je samo podsjetnik da život ide dalje i da unatoč ozbiljnosti situacije Viktor još ima nade", rekla je. "Vidite da njegovi radovi nisu depresivni, ispunjeni su svjetlom i nabijeni pozitivnim emocijama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:19