OČIMA NEVIDLJIVO

Znate li gdje se u Zagrebu nalazi ovaj spomenik? Ne propustite šetnju do njegove lokacije...

 Reina Brabenec/
Izložba donosi pregled povijesti uređenja od ideje do realizacije, arhivske materijale te vizualnu dokumentaciju aktualnog stanja parka

Skulptura koju potpisuje kiparica Nada Ornel prikazuje svima omiljenog lika iz knjige Mali princ, Antoinea de Saint-Exupéryja.

Znate li gdje se nalazi?

U gradskoj četvrti Peščenica - Žitnjak, koji štoviše ima park malog princa u Ulici Vladimira Vidrića. Od tuda se od 80-ih godina prošlog stoljeća Zagrebom širi bezvremenska poruka „bitno je očima nevidljivo", tvoreći tako prepoznatljiv identitet Peščenice.

image
Arhiva/

Povodom obljetnice Dana grada Zagreba, Centar kulture na Peščenici (KNAP) organizira trodnevni umjetničko-edukativni program inspiriran kultnom alegorijskom pričom Antoinea de Saint-Exupéryja Mali princ. Ovom prigodom, Centar KNAP nastoji ispuniti autoričinu neostvarenu želju i bar nakratko povesti nas u gradski kutak mašte kojim vladaju zakoni neiskvarenog dječjeg srca.

image
Reina Brabenec/
image
Reina Brabenec/

Obljetnički program 25. svibnja u 10:30 sati, otvorit će likovna radionica za djecu pod nazivom Mali princ u posjeti našem planetu. Cilj radionice je, pod vodstvom nastavnice likovne kulture Jurane Linarić Mlinarić, zakoračiti u didaktički neiscrpan svijet Malog princa, upoznati likove novele i popratiti njihove dogodovštine, a potom ih oživjeti i s matičnog asteroida preseliti na sliku planeta Zemlje. Radionica je namijenjena djeci od 8 godina, a prijave se zaprimaju na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Dva dana kasnije, 27. svibnja u 19 sati, u Galeriji Događanja slijedi otvorenje izložbe Mali princ u Zagrebu, čija je namjera ukazati na značaj parka u Ulici Vladimira Vidrića kao jednog od doprinosa uređenju urbanog prostora u malom mjerilu gradske četvrti, a u čijem su središtu Mali princ i njegova ruža izvedeni u bronci na bijelom kamenu, smješteni kod vitkih i elegantnih breza. Izložba donosi pregled povijesti uređenja od ideje do realizacije, arhivske materijale te vizualnu dokumentaciju današnjeg stanja parka. Osim fizičke dimenzije, izložba se bavi i simboličkom razinom koja uključuje povezanost ljudi s prostorom, perspektivu tamošnjih stanovnika te njihove uspomene, osjećaje i razmišljanja vezana uz trenutno stanje parka. Izloške će biti moguće razgledati do 3. lipnja.

image
Arhivske Fotografija/

Interaktivni program, 28. svibnja, zaključit će dvodijelna edukativna radionica za građane pod nazivom O javnim prostorima. Pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Ane-Marije Senfner, s početkom u 18 sati, zainteresirani će imati priliku prošetati od Centra KNAP do parka Malog princa. Fokus šetnje bit će na promatranju različitih tipova javnih prostora putem alata razvijenog od strane danskog arhitekta Jana Gehla i u sklopu Gehl Instituta, a koji omogućava procjenu kvalitete javnog prostora čime se želi potaknuti participacija građana u oblikovanju svakodnevnog okruženja sukladno kolektivnim potrebama i preferencijama. Prijave na radionicu zaprimaju se na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Šetnja završava u parku Malog princa, gdje će sudionici imati priliku sudjelovati u inspirativnom performansu multimedijalnog umjetnika Leonarda Loscialea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:11