Posljedice potresa

Zvoniku crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu prijeti urušavanje

Oštećenja u unutrašnjosti crkve
 Zagrebačka Nadbiskupija
Na crkvi, kao i župnom dvoru, postojeće pukotine su se dodatno proširile i produljile, a nastale su i neke nove

Postoji ozbiljna opasnost da uslijed novih potresa dođe do urušavanja zvonika na župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, upozoravaju u svom izvješću o stanju crkve na Dolcu iz Zagrebačke nadbiskupije.

Mala trobrodna crkva Svete Marije, nakon pregradnje u 18. stoljeću baroknog izgleda, jedna je od sakralnih građevina koje su znatno stradale u zagrebačkom potresu 22. ožujka te ponovno onom u Sisačko-moslavačkoj župniji 29. prosinca koji se uveliko osjetio i u metropoli gdje su mnogi objekti pretrpjeli dodatna oštećenja.

Alarmantno stanje

Konkretno na ovoj su se crkvi, kao i župnom dvoru, postojeće pukotine dodatno proširile i produljile, a nastale su i neke nove. Šteta na crkvi na Dolcu nastala je na čitavoj građevini, kažu u Nadbiskupiji. Zvonik, osim što mu prijeti urušavanje, malo se i nagnuo. U samoj njegovoj unutrašnjosti, pak, stanje je također alarmantno. Grede su se rascijepile, popadale su brojne cigle, a vidljive su i velike pukotine u strukturi zvonika po cijeloj duljini, posebice u središnjem dijelu zvonika, gdje su se, prema mišljenju statičara, navode u Nadbiskupiji, zidovi zvonika međusobno odvojili te više ne čine kompaktnu cjelinu.

image
Zvonik crkve Pohoda Blažene Djevice Marije
Zagrebačka Nadbiskupija

Štete na inventaru

Posebno je nastradao zid s južne i zapadne strane crkve, stoji među ostalim u izvješću, a prema mišljenju statičara nakon provedenog brzog pregleda, ti su se zidovi odvojili međusobno i od kora te su nastale nove pukotine, dok su se postojeće dodatno proširile i produljile. Također, proširile su se i postojeće pukotine na stropu između glavnog oltara i propovjedaonice, koje su bile poduprte s uporama i koje su se pomaknule desetak centimetara nakon potresa u prosincu. Krovište je isto dosta stradalo - nekoliko greda u krovištu se rascijepilo te je potreban, napominju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, detaljan pregled kako bi se točno utvrdilo stanje svih greda.

Još je u potresu u ožujku stradao i crkveni inventar, naročito kipovi koji krase glavni i bočne oltare, neki su obezglavljeni.

Veliko oštećenje pretrpio je i župni dvor gdje je posebno nastradao prvi kat i krovište. "Popucala je žbuka unutar cijele kurije, posebice na svim stropovima. Sve postojeće pukotine su se proširile i produljile te su nastale brojne nove. Posebno se se proširile pukotine uz istočni zid, tj. pročelje prema Kaptolu. Izgleda da je taj zid sada odvojen od ostatka kurije, jer su velike pukotine po cijeloj duljini. Oštećeno je i krovište, nekoliko je crjepova ispalo, a izvana su vidljive rupe na vrhu krova." Zanimljivo je da ova crkva nije stradala u velikom potresu 1880. godine, pa je služila za mise umjesto teško oštećene katedrale dok se ona popravljala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:11