OČUVANJE BAŠTINE

ATRAKTIVNA IZLOŽBA U MUZEJU TUROPOLJA Uspješno oživljeno brončano doba Turopolja

 Muzej Turopolja

U Muzeju Turopolja je 11. rujna otvorena zanimljiva izložba 'Život na vodi- Brončano doba Turopolja'.

Kako nam govore iz Muzeja, izložba je realizirana u sklopu projekta “Prehistory Adventure – Iskustvena šetnja kroz povijest”, sufinanciranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) koji se provodi u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.- 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Program je osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne pretpovijesne arheološke baštine, a u skladu s time cilj ove izložbe je na edukativan način prezentirati značaj lokalne arheološke baštine široj javnosti.

Autori izložbe su Andreja Kudelić, (Institut za arheologiju) Tena Karavidović,(Institut za arheologiju) i Marko Ceković (Muzej Turopolja).

"U pozadini izložbe postavljene su značajke i vizura krajolika Turopolja, dok je u prvi plan postavljen čovjek i ljudska prilagodba uvjetima života u močvarnom krajoliku tijekom osobito značajnog razdoblja ljudske prošlosti, brončanog doba" rekla je Maja Ergović, dipl.etnolog/muzeolog, kustosica Muzeja.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike, objasnili su iz muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:31