RUTA INSPIRIRANA SLAVNIM PLEMIĆIMA

BAŠTINA U sklopu projekta Putovima Frankopana uredit će se 20 dvoraca

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavile tragove svoje moći.

Istovremeno je to i najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u našoj zemlji, jer uključuje čak 20 lokacija i 13 partnera. Rečeno je to jučer na predstavljanju projekta, koje je održano u Arheološkom muzeju Zagrebu.

Nova Kraljevica

Svi dvorci, kašteli i gradovi koji su važni za obitelj Frankopan tako će se obnoviti i revitalizirati. Nije riječ o novom projektu, jer se 2005. godine krenulo s nekim obnovama, ali on je sada proširen - kako prostorno, tako i sadržajno. Najviše ulaganja će biti u dvorac Nova Kraljevica (23 milijuna), dok će daleko manji iznosi, redom manji od pet milijuna, biti investirani u Brod, Trsat, Bakar, Bribir, Čabar, Grobnik i Krk.

- Želimo oživjeti te prostore, kojima ćemo zajednički upravljati s našim partnerima. Središnji centar će biti dvorac Nova Kraljevica. Riječ je o velikom prostoru koji je velikim dijelom neiskorišten, što ćemo promijeniti - rekao je Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Radovi na svim objektima uglavnom su slični: treba obnoviti pročelja, sanitarne čvorove, provesti statičku sanaciju zidova, uređenje vapnenih sljubnica... Iznimka je dvorac u Kraljevici, kojem se osim takvih zahvata planira i urediti okoliš, da bude što sličniji originalnom. Tu je i obnova unutrašnjosti kućice čuvara brane na lokalitetu u Lokvama, gdje će se nalaziti prostorije za sastanke te na katu 20 ležajeva.

- Prošle godine je u naš glavni interpretacijski centar, koji je otvoren u studenom 2016. godine, došlo čak 11.011 ljudi. To je izvrstan rezultat i pokazuje koliko su svi naši napori donijeli rezultate. Puno smo toga napravili: imamo web stranicu, interaktivne aplikacije, brendirali smo se... - rekle su Biserka Bilušić Dumbović i Hicela Margan, koje su najavile i program za narednih nekoliko mjeseci.

Na biciklističkoj utrci “Tour the Croatia” održat će se dvije frankopanske etape, a izložba o ovoj obitelji bit će otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Velika gozba

U Kraljevici će se u rujnu održati Frankopanski vikend, na kojem će biti predstavljena modna revija odjeće koju će potpisati Juraj Zigman, te velika Frankopanska gozba, na kojoj će se jesti hrana spremljena po receptima sačuvanim iz vremena ove plemenitaške obitelji. Bit će izdana i monografija “Putovima Frankopana”, a održat će se i koncerti srednjovjekovne glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:59