'PAD OLIMPA'

Bijela kuća na koljenima u spektaklu punom klišeja

Neka Bog čuva Ameriku - kaže jedan od važnih likova u završnici filma “Pad Olimpa”. Zbilja, jedino je Svevišnji može sačuvati od svega što su joj priredili u ovom blockbusteru: navodni sjevernokorejski teroristi zauzeli su Bijelu kuću (američki agenti osiguranja pretenciozno je zovu Olimp, odatle i naslov filma), mitraljirali njezine drevne rezidencije i Ovalni ured, na krovu instalirali protuavionski top kojim ruše helikoptere i mlaznjake, američku zastavu prorešetali mecima i bacili na zemlju a predsjednika vezali i dobro izbatinali.

A sve to da bi se zabavilo gledatelje koje je sve teže privući u kina: “Pad Olimpa” ima puno zajedničkog s predstavama u rimskom Koloseju, u kojima bi svjetina živnula tek kad bi se prolila krv. I ovdje je glavni mamac ponižavanje svih svetinja zasad još uvijek najmoćnije zemlje na svijetu, kojoj Azija sve više prijeti, o čemu je u filmu riječ.

“Pad Olimpa” stigao je u naša kina u groznici; žurio se pokupiti što god može na blagajnama, prije nego što za tri mjeseca nahrupi spektakl “Pad Bijele kuće” Rolanda Emmericha s istovjetnom temom. Već smo navikli na hollywoodske “dvojčeke”: tako su se natjecali “Žestoki udar” i “Armagedon”, lani je to bio slučaj sa “Snjeguljicom” i “Snjeguljicom i lovcem”, a u pravilu je drugi film uvijek bolje prolazio, no ni prvi se nije mogao požaliti na zaradu.

“Pad Olimpa” mogao bi biti hit, jer doslovno preuzima provjereni obrazac sada već akcijskih klasika “Umri muški” i “Pod opsadom”, te ga spaja s provokativnim političkim kontekstom. Na zanatskoj razini film je inferioran svojim uzorima, nesigurnog scenarija, opterećen narativnim klišejima, no gledatelji će biti zadovoljni brzinom kojom se odigrava radnja.

Ideološki - film je puno zanimljiviji. Intrigantno je vidjeti teroriste s Istoka kako korak po korak napreduju kroz Bijelu kuću i likvidiraju američke zaštitare. Takvo nešto još nismo vidjeli u hollywoodskim filmovima, a tko zna može li Emmerichov “Pad Bijele kuće” ponuditi nešto više. Također, isprva vam smeta što je američki predsjednik bijelac (Aaron Eckhart), ali kreativni tim dobro se snašao, jer predsjedničke dužnosti u odsutnosti pravoga, kojega su zarobili teroristi, obavlja predsjednik Senata u interpretaciji Morgana Freemana, koji je igrao prvog čovjeka Amerike u “Žestokom udara”, u vrijeme kad se činilo da je Afroamerikanac na poziciji šefa države tlapnja.

Negativci i u ovom filmu imaju najsočnije replike, pa zaštitar koji mijenja strane (D. McDermott) elaborira otrovnu tezu o cijeni predsjedničkog položaja. U nas vlada euforija kad god neka strana ekipa dođe na snimanje u Hrvatsku, međutim, mi im samo iznajmljujemo lokacije. Pogledajte odjavnu špicu “Pada Olimpa”: bar stotinu bugarskih majstora za specijalne efekte sudjelovalo je u njegovoj izradi. Kad dosegnemo tu razinu, možemo smatrati da smo konkurentni drugim istočnoeuropskim zemljama u privlačenju hollywoodskih produkcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:41