EMINA VIŠNIĆ

BIVŠA DIREKTORICA TVRTKE RIJEKA 2020 'Razrješenje nema veze s nalazima državne revizije ni s kaznenim prijavama'

Emina Višnić
 Darko Tomas / CROPIX

Emina Višnić, razriješena dužnosti direktorice tvrtke Rijeka 2020 na vlastiti zahtjev, izjavila je u srijedu da to nema nikakve veze s kaznenim prijavama ili nalazima državne revizije vezanim uz tu tvrtku.

Njeno razrješenje u utorak se dovodilo u vezu s kaznenim prijavama protiv šestero članova povjerenstva za javnu nabavu tvrtke Rijeka 2020 koje je policija krajem svibnja podnijela nadležnom državnom odvjetništvu. Sumnjiči ih se da su pogodovali tvrtki iz Srbije u postupku javne nabave najma pozornice s krovom i audiovizualne opreme za službeno otvaranje projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Sumnjiči ih se da su prihvatili ponudu te tvrtke iako nije priložila svu traženu dokumentaciju.

U nalazu Državne revizije za Grad Rijeku za 2018. godini utvrđen je niz nepravilnosti vezan uz tvrtku Rijeka 2020, koji se uglavnom odnose na financije i izvješćivanje o trošenju i provedbi programa. O tom nalazu se raspravljalo na sjednici odbora za kulturu riječkoga Gradskog vijeća krajem svibnja.

Višnić je kazala da je "priča o postupku javne nabave izašla još u veljači, te da je to razlog - otišla bi još tada". Što se tiče nalaza Državne revizije, ona se odnosi na Grad Rijeku, s čime nemam veze, rekla je. Kako je istaknula, razlozi njenog zahtjeva za razrješenje su samo u tome što već dulje od dvije godine obavlja dva posla u Rijeka 2020, a to su posao izvršne direktorice tvrtke i programske direktorice.

"U ovoj situaciji nakon korone i različitih verzija novog programa, smatralo se da je nemoguće obavljati ta dva dva posla. Ponudila se da se ostane baviti prije svega programom, a to je i prihvaćeno, rekla je Emina Višnić. Izrazila je zadovoljstvo što je Irena Kregar Šegota prihvatila funkciju direktorice Rijeka 2020.

Kazala je da do sad, koliko zna, nitko od članova povjerenstva nije pozvan dati službeni iskaz. Policija je bila u Rijeka 2020 i preuzela izvornu dokumentaciju, kazala je. Ustvrdila je da je cijeli postupak javne nabave, o kojem je ovdje riječ, proveden u skladu sa zakonom o javnoj nabavi i naputcima državne komisije. Rekavši kako joj je drago da je pokrenut postupak, izrazila je nadu da će brzo zaključiti i pokazati o čemu se u ovom slučaju radi.

Nova direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota izjavila je kako je važno da je izrađen novi program i plan rada, da se provede i učini što više u preostalom razdoblju projekta EPK u Rijeci.

"Prijašnja direktorica je intenzivno radila na programu zajedno s timom, podnesen je Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu kulture te prihvaćen. Zacrtano je proračunski te se još uvijek može mnogo toga organizirati, kako bi godinu EPK zaključili s dobrim osjećajem, dostojanstveno i profesionalno, rekla je.

Višnić i Kregar-Šegota bile su u srijedu na predstavljanju programa Susjedstva Delnice u Rijeci u sklopu programskog pravca 27 susjedstava. Središnji dio programa nazvan "Tajne Lujzijane" održat će se u nedjelju, 14. lipnja.

Predstavit će se umjetničke instalacije autora Damjana Kovača i Marka Burića kod spilje Malenica u Crnom Lugu i Bakarčeva slapa u Delnicama. Na ovim lokacijama će se predstaviti i audio instalacije "Delničke priče" Anne-Mari Karvonen i Tatu Nenonen iz Finske te Matije Kezelea iz Hrvatske dostupne putem multimedijalnog audio zapisa, očitavanjem QR koda. U svečanom programu navečer će se praizvesti predstava "I-Lujzijana magic Show" u režiji Branka Žaka Valente.

Europski partner Delnica u ovom projektu su Košice iz Slovačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2021 17:48