OBLJETNICA ROĐENJA

GOOGLE SE POSEBNIM DOODLEOM SJETIO MARIJE JURIĆ ZAGORKE Poznata književnica rođena je na današnji dan 1873. godine

 Foto: Screenshot

Google je danas posebnim Doodleom odao počast velikoj hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki, koja je rođena na današnji dan 1873. u malom selu Negovec kraj Vrbovca.

Zagorka je bila prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica i to u vrijeme kad niti novinarstvo, niti pisanje, niti bilo kakva javna aktivnost nisu bili ženski poslovi.

Radila je u časopisu Obzor te ga čak i jedno vrijeme uređivala (iako nikad nije bila potpisana kao urednica). Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu.

Zagorka se nametnula svojim talentom. Kad je tako bila poslana da u Saboru prati sjednice i o njima izvještava, ona je to činila toliko dobro i zanimljivo, da je pod njezinim perom čak i tako suhoparna građa oživjela.

No Zagorka će najviše ostati upamćena kao izuzetno plodna književnica čiji su se romani, koji su u početku u nastavcima izlazili u novinama, čekali s nestrpljenjem.

'Grička vještica', 'Gordana', 'Kći Lotrščaka', 'Kneginja iz Petrinjske ulice', 'Kamen na cesti', samo su neka od njezinih dijela koja svoje obožavatelja imaju i dan danas.

Želite li naučiti više o životu legendarne književnice, uputite se na Dolac 8 u Zagrebu, gdje je u stanu u kojem je živjela uređen memorijalni prostor kojeg se može razgledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:08