PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

DNEVNIK SAMOIZOLIRANOG INTELEKTUALCA Jedna od posljedica pandemije bit će i porast kolektivne inteligencije

 AFP

Smrtonosan virus širi se planetom ravnomjerno ubrzano i za manje od tri mjeseca od objave prvoga smrtnog slučaja u Kini dopro je u gotovo svaku državu i teritorij na planetu, u njih 209, od centralnoafričkih džungla do pacifičkih otočića, od Grenlanda do Novog Zelanda, od Kamčatke do Patagonije.

Njegovo širenje dokaz je duboke umreženosti današnjega stanovništva. Pisao sam kako je prije stotinu godina širenje španjolske gripe pospješilo tadašnje masovno kretanje vojnika, osobito američkih, diljem planeta. Brzina njezina širenja ne može se, međutim, usporediti s brzinom kojom se širi ova pandemija. Ljudi danas putuju i češće i brže, mnogo više njih.

No, ima dobra vijest. Naime, brže od svakog virusa šire se - informacije. Informacija jest od virusa ne jedino brža nego i efikasnija. Nikad se dosad u povijesti nije dogodilo da cijelo čovječanstvo bude uzbunjeno u razdoblju od samo nekoliko dana.

U samo nekoliko dana više od polovice čovječanstva zatvorilo se u karantenu i nema sumnje da će virus biti stavljen pod kakav-takav nadzor i prije negoli se za njega pronađe cjepivo ili učinkovita terapija, upravo istodobnim naporom većine od gotovo osam milijardi ljudi.

Oformila se, rekao bih, jedna kolektivna inteligencija, koja će pridonijeti da se epidemija svlada mnogo prije negoli je to ikad u povijesti bilo moguće.

Danas istodobno i najsiromašniji i najbogatiji imaju sličan pristup informacijama. Čak i on nepismeni. Svatko u ruci drži pametni telefon, i oni čija je svijest još praktički u mlađem kamenom dobu i oni koji se spremaju na Mars. Kako se zaštititi od virusa, kako se on prenosi, koliko je zarazan, u kakvim uvjetima, o tom danas jednako raspravljaju i Eskimi i brokeri na Wall Streetu, i kineski seljaci i čileanski obrtnici. Svima su, dakle, dostupni - mediji.

Onako kako je čovjek medij za prenošenje virusa, tako je dakle i medij za prenošenje informacija. One su često proturječne, zbunjujuće, ali stižu iz tolike količine različitih izvora i u tolikim količinama da već po sili velikih brojeva ne mogu donijeti u prosjeku negoli - istinu.

Ne znam jeste li primijetili kako su se u mišje rupe zavukli protivnici cijepljenja, dežurni teoretičari zavjera, demagozi, populisti, ali i fanatici svih vrsta. Mnoge od takvih, među političarima, novinarima, propovjednicima, čak liječnicima, virus je naprosto pokosio, a njihove sljedbenike preplašio, ali stvarno dakle, ne u teoriji.

Čvrsto sam uvjeren da će jedna od posljedica ove pandemije biti porast kolektivne inteligencije. Informacije same po sebi ne znače ništa, ali kad se umreže, usustave, one gotovo same od sebe svijet ispravljaju nabolje. Gotovo da čine nov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:03