NARCISOIDNI VOĐE

DNEVNIK SAMOIZOLIRANOG INTELEKTUALCA Zašto države sa Zapada i njegovih replika koje predvode patrijarhalni muškarci prednjače u broju mrtvih kovidaša

  
Jair Bolsonaro
 AFP

Freud, stalan naš gost, istodobno pionirski kritičar zapadnog narcizma i njegov ogledni predstavnik, nije htio prihvatiti, već u zrelim godinama, dokaze da njegova teorija Edipova kompleksa, koju je iznio 1905. a zaokružio u "Totemu i tabuu" 1913., nije univerzalna.

Antropolog Bronislaw Kasper Malinowski (1884. - 1942.), Poljak, anglosaksonski đak, opet jedan znamenit bivši austro-ugarski državljanin u našoj storiji, objavio je u 20-im godinama prošlog stoljeća istraživanja s otoka Trobriand, gdje nije pronašao ni traga Edipovu kompleksu, niti sheme po kojoj on nastaje. Freud mu se suprotstavio i nesporazum između antropologije i psihoanalize otad raste i do danas se smanjio nije.

Bilo kako bilo, prizor neobuzdanog vođe horde koji se pari sa svim ženkama i svi ga sinovi mrze, ispočetka, malecni, zato što žele majku za sebe, a poslije zato što je ćaća pohlepni siledžija, sve dok ga ne smaknu, zarad čega ih peče savjest - jest zapadnjačka fantazma, doživljaj vlastite kulture projiciran na biološki razvoj vrste.

Patrijarhalni svijet boljeg građanstva, Beč kao srce jedne kulture i jednog carstva koji ne znaju da umiru – Freudova je sudbina na koncu ispala sarkastično podudarna s njegovom teorijom. Napušta Beč pod konac puta, kao 82-godišnjak, izmučen karcinomom vilice, s kćerkom Annom, zlostavljali su ih, upadali u stan, pretraživali, hapsili ih, ubili ipak nisu. Pustila ih je za London, na koncu, tajna policija novog, glavnog, poremećenog "vođe horde", čije ime nije zavrijedilo papira, a Freud se bio odjavio čuvenom, pisanom, izjavom: "Svakome bih preporučio Gestapo…"

Današnji zapadni i zapadnjački "vođe horde" nisu ni do koljena spomenutom Freudovu zlostavljaču, glavnom ubojici u povijesti njegova naroda i jednom od glavnih ubojica u povijesti svih naroda, ali pokazuju neke njegove karakteristike i za narcise karakterističan "nagon za smrću".

Sad je već posve jasno da sve države sa Zapada i njegovih replika koje predvode narcizmom obuzeti, patrijarhalni muškarci, prednjače u broju mrtvih kovidaša.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, bivši oficir, svojim izjavama sliči, freudovski gledano, kao jaje jajetu američkom predsjedniku, građevinskom poduzetniku Donaldu Trumpu, a obojica, svojim objavama kao da nevješto kopiraju Andersa Tegnella, mnogo uglađenijeg i obrazovanijeg glavnog švedskog epidemiologa, koji je u Švedskoj imenovan za "vođu horde" kad je posrijedi pandemija koronavirusa, tako da je i u medijima tamošnjim prikazan upravo trumpovski raskošno, te se i suveniri po njemu prave, puloverčići dilaju…

Svoj trojici jest zajedničko da su uvijek u pravu i da stalno podsjećaju kako treba misliti na ekonomiju. U stvarnosti, umiru im starci kao muhe, po njihovoj volji, a umrijet će ih tko zna koliko još, i liječnika s njima, a oni će, na koncu zaključiti da su žrtve same odgovorne ili je odgovoran tko drugi. Pa će i za njega tražiti kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:22