JOŠ MALO PA GOTOVO

EKSPLOZIJA POPULARNE ANIME NA ANIMAFESTU U petak uživajte i u lutkarskom performansu te motociklističkim jaknama

 Promo

Animafestovski se tjedan bliži kraju, ali atraktivnost programa 27. Svjetskog festivala animiranog filma, baš kao i raspoloženje njegovih gostiju, koji su prvi dio četvrtka proveli na tradicionalnom pikniku, tek dosežu vrhunac. Igrom festivalskog rasporeda u petak nas na Animafestu 2017. očekuje eksplozija popularne anime: u Kinu Tuškanac u 20 sati na jedinstvenoj projekciji igra vjerojatno najslavniji predstavnik tog japanskog animacijskog stila - 'Akira' Katsuhira Otoma (1988.), adaptacija kultne mange istoga autora.

Istovremeno vrhunac cyberpunka, Akira je prepoznatljivom distopijskom ikonografijom metropolisa i motociklističkih bandi također i jedan od najznačajnijih znanstvenofantastičnih filmova u povijesti. U Kinu Tuškanac nakon ove dvosatne anime eksplozije, koja se zbog strogih pravila iz produkcijskog koncerna Akira Committe prikazuje samo jednom, pruža se i posljednja prilika za Rostovu rokersko-metalnu retrospektivu (22h), pa se može reći kako će motociklističke jakne u petak na Animafestu biti neobično na cijeni.

Promo

U Velikom natjecanju dugometražnog filma može se, pak, vidjeti kako izgleda 'posljednji krik' anime u filmu 'U ovom kutu svijeta' (Kino Europa, 13h) Sunaoa Katabuchija. Također adaptacija mange, antiratni film smješten je u Hirošimu i Kure uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata, a o redatelju govori i činjenica da je karijeru započeo kao asistent Hayau Miyazakiju, da bi se potom etablirao kao redatelj feminističkog pedigrea. U istom se natjecanju prikazuje i 'Djevojka bez ruku' (Kino Europa, 15,30 sati) - fovistička adaptacija opore bajke braće Grimm.

Tijekom cijeloga dana u predvorju Kina Europa Thomas Johnson Volda, jedan od naših vodećih stop-animatora, stvarat će grupni lutkarski performans Slikarska platforma. U suradnji s nekolicinom pozvanih animatora, Johnsonove će lutke postati umjetnici na platnu i izravno kreirati akcijsko slikarstvo.

Majstorski sat u KIC-u (11,30 sati) održat će jedan od najosebujnijih filmaša današnjice, spomenuti Nizozemac Rosto. Govorit će o kreativnim ambicijama u radu na svojim nadrealističkim glazbenim fantazijama. Ulaz je slobodan i otvoren za javnost, baš kao i na druge programe iz sekcije Animafest PRO koji se odvijaju u petak: diskusiju Making Independent Animation Now! (KIC, 10,30h) na kojoj sudjeluju pobjednica Annecyja Dahee Jeong, Marta Pajek, Karsten Matern, Marko Tadić, Ben Mitchell, Amid Amidi i Veljko Popović te prezentaciju Eve Cvijanović 'Making of The Hedgehog's Home' (KIC, 13 sati).

Promo

Promo

Filmski program za mlađe uzraste u Kinoteci će u petak ozbiljno testirati njihovu izdržljivost jer su od 9,30 do 18,30 sati na programu redom: Natjecanja filmova za djecu 4 (9,30h) i 1 (11,30h), Obiteljski program ruskih bajki (15,30h) koji Animafest ove godine posebno preporuča djeci i roditeljima za zajedničko gledanje te Obiteljski program s planetarno popularnim Grubzonom (17,30h). Nakon gotovo cjelodnevne omladinske okupacije Kinoteke, na svoje će s filmovima nominiranima za europsku animacijsku nagradu Cartoon d'Or (20 sati) i filmovima hrvatskih strip-autora (22h) doći i nešto zreliji gledatelji.

U Kinu Europa može se vidjeti i atraktivno Natjecanje studentskog filma 1 (11 sati) te elitna Velika natjecanja kratkometražnog filma 5 (17,30h) i 6 (20h). Dan u Europi završava kako i doliči kasnom satu - lascivnim sadržajima Mačka Fritza (22h). U Kinu Tuškanac u očekivanju Akire mogu se vidjeti i Velika natjecanja 3 (11 sati) i 2 (13 sati), pa je petak idealan dan za gledateljsko 'hvatanje priključka' u elitnom Animafestovom natjecanju. Nakon natjecanja, vrijeme je za Najbolju školu animacije - prašku FAMU (15,30 sati) čiji će studenti i diplomanti demonstrirati koliko su bliski slavnim predstavnicima Jiříju Trnki, Karelu Zemanu i Janu Švankmajeru.

Petak na Animafestu završit će još jednim festivalskim partyjem, ovoga puta u klubu Melin.

Fotografije s tradicionalnog Animafestova piknika održanog u četvrtak otkrivaju kako isti nije bez razloga postao nezaobilaznim događajem za kojega se gosti raspituju mjesecima prije dolaska u Zagreb. Više od 200 profesionalaca animiranog filma iz svih krajeva svijeta upoznalo je zagrebačku okolicu i uživalo u druženju na otvorenom. Za to vrijeme kinoprojektori 'hranili' su publiku u središtu grada bogatom zakuskom 'stripa i animacije' - filmovima hrvatskih strip-autora, stripovskim 'crtićima' po izboru Daniela Šuljića, Jensa Meinrenkena i Amida Amidija te Plymptonovom 'Osvetom'.

No za kulminaciju dana trebalo je ipak pričekati povratak gostiju u festivalski centar - u 17,30 u Kinu Europa rame uz rame s oskarovcem Michaëlom Dudokom de Witom gledala se njegova dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise s temom prolaznosti Crvena kornjača. O suradnji sa studiom Ghibli, kao i o drugim aspektima svoga dugometražnog remek-djela Dudok de Wit opsežno je govorio nakon projekcije.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 4, koje je slijedilo odmah iza Crvene kornjače, u Kinu Europa svjetsku premijeru imao je 'Aerodrom' švicarsko-hrvatske animatorice Michaele Müller, majstorice crtanja i slikanja na staklu, također uz razgovor s autoricom. Kino Europa trebalo je svoj program okončati međunarodnom premijerom filma 'Pod poplavom' Joela Benjamina, naravno uz prisustvo redatelja (koji je govorio o svojim inspiracijama u rasponu od rodne Iowe do Chrisa Sullivana), ali je još kasniji termin (23h) pripao radikalnom japanskom filmašu Takashiju Makinu čiji su filmovi 'EVE', 'Generatori', 'Ghost of OT301' i 'On Generation and Corruption' napokon prikazani na Animafestu, nakon što ih je kiša jučer 'potjerala' s otvorene lokacije Art Parka. Više sreće od pokislog Makina u Art Parku danas je imao Pakito Bolino koji je uspješno održao radionicu sitotiska te s posjetiteljima ilustrirao torbe i majice, da bi potom prikazao spektakularno-heretične 'Divlje religije'. Posljednju priliku da vide još jednu kontroverzu - kineski gangsterski neo noir Ugodan dan! povučen s Annecyja - gledatelji Animafesta imali su u 22 sata u Kinoteci.

Na kraju dana u Vinylu je održan također tradicionalni animatorski jam session.

Promo

Promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:30