4. - 10.11.

15. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL Niz angažiranih filmova otvorit će čileanski 'Jedna čudesna žena'

Prizor iz filma 'Jedna čudesna žena'
 

ZAGREB - Nagrađivani čileanski film "Jedna čudesna žena" otvara 4. prosinca u kinu Europa 15. Human Rights Film Festival (HRFF), festival angažiranog i autorskog filma na kojemu će do 10. prosinca biti prikazano četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova svjetske nezavisne produkcije.

Festival će se održati od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia, a kako najavljuju organizatori, na njemu će biti prikazani radovi Wang Binga, Laure Poitras, Hang Sang-sooa, Radu Judea i postumno završen film Michaela Glawoggera.

Program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije, prikazivanih na najznačajnijim filmskim festivalima ove godine.

Film koji otvara festival, "Jedna čudesna žena" (Una mujer fantastica) čileanskoga redatelja Sebastiana Lelia, triler u čijem je središtu trasnrodna žena, na ovogodišnjem je Berlinalu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy za film koji na najbolji promiče LGBT tematiku. Osim toga, film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda, a i čileanski je kandidat za Oscara.

Riječ je o iznimno suosjećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom prekidaju i onemogućuju institucionalne i pojedinačne predrasude na svakom koraku, ističe se u najavi Festivala. Redatelj Lelio, dodaje se, kreirao je jasno, odzvanjajuće i empatično filmsko svjedočenje o svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju transrodne osobe.

Recentna djela dokumentarnih majstora

HRFF kao i prijašnjih godina promovira rad vodećih svjetskih autora čija djela provociraju određeni angažman i djelovanje pa tako i ove godine publika može pogledati recentna djela dokumentarnih majstora Wanga Binga, Laure Poitras, tragično preminulog Michaela Glawoggera i mnogih drugih, ističe se u najavi.

Wang Bing spada među najznačajnije svjetske dokumentariste posljednjih desetljeća, a "Gospođa Fang" (Mrs. Fang) njegovo je najnovije djelo koje dokumentira posljednje dane starice koja boluje i umire od Alzheimerove bolesti. Film je sniman tijekom 2015. u periodu kada je bolest uznapredovala, te potom 2016. kada je zabilježeno posljednjih deset dana njezina života. Film je osvojio Zlatnog leoparda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Locarnu.

"Rizik" je novi film oskarovke Laure Poitras čiji je iznimno uspješni dokumentarac "CitizenFour" (o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e) 2015. premijerno prikazan u Hrvatskoj u suradnji Restarta i Human Rights Film Festivala. U ovom filmu Poitras portretira osnivača Wikileaksa Juliana Assangea. Snimajući film punih šest godina, Poitras je prošla kroz razne faze percepcije Assangea – od gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja pa sve do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa. "Rizik" je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sklopu selekcije Petnaest dana autora.

Screenshot
Julian Assange u filmu 'Rizik'

Jedan od najznačajnijih austrijskih dokumentarista Michael Glawogger, čiji je film "Slava kurvi" bio najposjećeniji film u povijesti HRFF-a, potkraj 2013. počeo je snimati novi, eksperimentalni dokumentarni film. Uz snimatelja Attilu Boa i majstora zvuka Mauela Sieberta, Glawogger se uputio na putovanje svijetom koje je trajalo 12 mjeseci bilježeći vlastita iskustva, bez očekivanja i zadanih tema. Nakon četiri mjeseca i 19 dana, Glawogger je naglo preminuo u Liberiji od posljedica malarije. Film "Bez naziva" (Untitled) dovršila je njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi na temelju snimljenih materijala i zapisa iz redateljeva dnevnika.

HRFF ove godine prvi put prikazuje film redatelja Sang-soo Honga, jednoga od najistaknutijih korejskih suvremenih autora. U filmu "Sam na plaži noću" (On the beach at night alone) Sang-soo preispituje i istražuje značenje ljubavi u životima svojih filmskih likova. Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, dok je glavna glumica Min-hee Kim nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju žensku ulogu.

Stalno prisutnom festivalskom temom suočavanja s prošlošću među ostalim se naslovima, bave filmovi autora Radua Judea i Lissete Orozco. Dokumentarac "Mrtvi narod" (Tara moarta) najnoviji je film renomiranog rumunjskog autora, autora niza nagrađivanih igranih filmova u kojima se pretežno bavi suvremenim temama. Riječ je o esejističkom nizanju povijesnih materijala Judeove domovine tijekom turbulentnog i krvavog perioda od 1937. do 1946., u kojemu se autor na inteligentan i originalan način bori protiv antisemitizma i nacionalističke propagande u kontekstu svakodnevnog života ljudi.

Prizor iz filma 'Adrianina pogodba'

"Adrianina pogodba" (Adriana's Pact) filmski je prvijenac Lissette Orozco, snažan i intimni portret autoričine obitelj u kojem otkriva kako je njezina najdraža teta radila za čileanskog diktatora Pinocheta i njegovu tajnu policiju, DINA-u. Adriana je oduvijek bila redateljičina omiljena teta koja se skrasila u Australiji. No tijekom posjeta obitelji u Čileu 2007. uhićena je pod optužbom da je radila u Pinochetovoj službi. Orozco otkriva dosad nepoznate i neotkrivene konflikte unutar obitelji koji odražavaju društvene probleme njihove zemlje uopće. Film je osvojio nagradu za mir na Berlinalu.

HRFF je realiziran u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj, a organizatori posebno ističu višegodišnju suradnju s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Festival je pokrenut 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 00:34