SJAJNA GODINA

15 NAJBOLJIH TV-SERIJA U 2015. PO IZBORU NENADA POLIMCA Kina rasturaju na blagajnama, ali prave stvari danas se događaju na televiziji

 YouTube
U kinima je neviđena fama oko novih "Ratova zvijezda", no neka vas to ne zavara: prave stvari danas se odigravaju na televiziji

Serija i njihovih proizvođača je sve više i više, pa kad bi se izbrojalo koliko je njima posvećeno publiciteta u medijima, filmovi im sve teže konkuriraju. Pretpostavite samo kakvu će histeriju izazvati početak šeste sezone "Igre prijestolja" koju HBO vrlo umješno pretvara u jedan od događaja desetljeća. Tko će se tada još sjećati filma "Sila se budi"?

Koje su dramske serije obilježile 2015. (o humorističkima drugom prigodom, iako su granice između te dvije vrste sve teže odredive, uzmite samo "Transparentno")? U konkurenciji su samo one koje su dosad već završile, one koje još traju doći će na red dogodine. Nažalost, za mnoge vrlo dobre nije bilo mjesta jer je - ponavljam - televizijska ponuda puno kvalitetnija i zanimljivija nego što je to slučaj s filmom. Isključene su također one koje su prvenstveno mini serije, naime nitko nam ne jamči nastavak (recimo, izvrsni "Wolf Hall", pa i "Njemačka 83.").

1. Momci s Madisona

Matthew Weiner

Saga o majstorima reklama s avenije Madison napokon je završena izvrsnom drugom polovicom sedme sezone. Don Draper i njegovi kolege (Jon Hamm, John Slattery, Elisabeth Moss, Christina Hendricks, Vincent Karthesier & Co.) promijenili su firmu, neki se u novom okružju ne snalaze i razmišljaju o prekvalifikaciji, ima i jakih dramskih akcenata (što tvorac serije Matthew Weiner inače izbjegava), a završnica je već sada ušla u legendu: dok boravi u new age komuni za duhovnu obnovu, koja bi ga trebala pročistiti i natjerati da se pozabavi nečim drugim, manje zaraženim virusom kapitalizma, Draper smišlja najbolju reklamu u svom životu. Serija nas je zaokupljala punih osam godina, gledali smo ukupno 92 epizode i teško da će neki novi televizijski proizvod u skoro vrijeme postati tako važan među urbanom populacijom. Šteta što je HRT još davno odustao od emitiranja, no čak i stare sezone mogu se pronaći na kablovskim televizijama, a možda i na našem Pickboxu.

2. Igra prijestolja

David Benioff, D. B. Weiss

Štošta bi se moglo prigovoriti ovoj hit seriji, ponajprije naraciji koja ponekad vrlo shematski prelazi sa zbivanja na zbivanje i izostavlja likove, no to je ipak prvorazredni “fantasy” proizvod, koji scenaristi David Benioff i D. B. Weiss sve slobodnije temelje na knjigama Georgea R.R. Martina. Peta sezona bila je posebno uzbudljiva. U prvoj epizodi živog su spalili vođu divljaka Mancea Raydera (Ciarán Hinds), u trećoj je Jon Snow (Kit Harington) odrubio glavu neposlušnom pripadniku Noćne straže, u šestoj je zločesti Ramsay Snow (Iwan Rheon) silovao dražesnu Sansu Stark (Sophie Turner) i prisilio kastriranog Theona Greyjoya (Alfie Allen) da to gleda, a u devetoj je mala Shireen Baratheon (Kerry Ingram) žrtvovana na lomači kako bi donijela vojnu pobjedu svom ocu, a za kraj su nam priredili poseban šok: nakon Hoda pokajanja razgolićene Cersei Lannister (Lena Headey), ubijen je i Jon Snow, za kojega su mnogi smatrali da će jednom zasjesti na željezno prijestolje. Hoće li on ipak oživjeti? Internet se već mjesecima žari od različitih teorija u vezi s njegovom sudbinom.

3. Domovina

Gideon Raff

Malo bi koja serija preživjela takve dramske ponore. Claire Danes sjajno igra obavještajku Carrie Mathison, za tu ulogu je i dvaput zasluženo dobila nagradu Emmy, no u nekoliko navrata smo je gotovo poslali kvragu dok je histerično nastojala dokazati da je u pravu i pritom gutala pilule protiv bipolarnog poremećaja. Posebno je to bilo rizično na početku treće sezone, kada je serija malo pomalo gubila gledatelje. Srećom, ispostavilo se da je u pitanju bila samo dramska namještaljka, zbivanja su se opet zahuktala, da bi sve završilo šokantno, pogubljenjem glavnog muškog lika (Damian Lewis upravo sjajno igra Henrika VIII. u mini seriji “Wolf Hall” na HRT-u). Činilo se da je to put bez povratka, no četvrta sezona, u kojoj Carrie mora na službu u Pakistan, ponovno je ispala blistavo ostvarenje, nesumnjivo i politički nekorektno jer su Pakistanci protestirali protiv zbivanja u nekoliko epizoda, međutim, sve je teško zadovoljiti, a “Domovina” je uvijek igrala po rubu dozvoljenog. Uostalom, u njoj su najgore prikazani upravo Amerikanci.

4. Amerikanci

Joseph Weisberg

Treća sezona opravdala je visoku reputaciju serije koju uporno zakidaju za nagradu Emmy. Radnja se zbiva osamdesetih, junaci su sovjetski “spavači” s američkim državljanstvom (sjajni Keri Russell i Matthew Rhys) koje tu i tamo zavede “opojni miris” potrošačkog društva, no sve baš nije tako jednostavno. Iznimno slojevit i uzbudljiv špijunski triler, čiji je tvorac Joseph Weisberg.

5. Foyleov rat

Anthony Horowitz

Osmom sezonom završila je jedna od najdojmljivijih serija britanske TV u kojoj je naslovnu ulogu - murjaka koji za nacističkih napada istražuje bizarne zločine - briljantno igrao Michael Kitchen. Zadnje epizode izgubile su nešto od stare karizme jer se junak preselio iz Hastingsa u London i postao špijun, no još uvijek je to prvorazredno. Tvorac serije je renomirani Anthony Horowitz.

6. Narcos

José Padilha i drugi

Najuzbudljivija nova serija drži se pravila da su ozloglašeni gangsteri najomiljeniji junaci. Netflixov proizvod hrabro je suočio američke gledatelje s gomilom podnaslova jer Pablo Escobar i njegova svita govore španjolski. Prva sezona ima deset epizoda, neke je režirao hvaljeni Brazilac José Padilha, a glavnu ulogu igra Wagner Moura, zvijezda njegova krimi serijala “Elitni odred”.

7. Ispravljanje

Ray McKinnon

Najzanimljiviji dramski proizvod ambicioznog kanala Sundance TV stigao je i do treće sezone, a najavljena je i četvrta. Junak (Aden Young) čekao je na smrtnu kaznu dva desetljeća, naknadno je oslobođen i sada se teško privikava na svakodnevicu. Ima tu puno elemenata krimića, no dominira sjajno dočarana praznina promašenog života. Tvorac Ray McKinnon poznatiji je kao glumac.

8. Nestanak

Tom Shankland

Serija po scenariju braće Harryja i Jacka Williamsa započela je s emitiranjem krajem 2014., ali je završila u ovoj godini, pa se ipak kvalificira za top-listu. Istraga o nestalom sinu britanskog bračnog para na ljetovanju u Francuskoj virtuozno skakuće između tri razdoblja, glumci (James Nesbitt, Frances O’Connor, Tchéky Karyo) su izvrsni, a radnju zbilja nije lako pratiti, što nije nikakva mana.

9. Kirurg

Steven Soderbergh

Isprva se to činio kao hir velikog redatelja i glumačke zvijezde iznimne reputacije, međutim, serija u produkciji Cinemaxa, art odvojka kablovske mreže HBO, dogurala je do kraja druge sezone. Steven Soderbergh režirao je sve epizode priča koje se odigravaju početkom prošlog stoljeća, a Clive Owen suvereno igra kirurga koji bi i sam - kako se ponekad čini - morao na liječenje.

10. Fargo

Noah Hawley

Ovo je tzv. antology serija koja poput “Pravog detektiva” u svakoj sljedećoj sezoni mijenja junake. Pa dok potonja u drugom izdanju mnoge nije oduševila, ova drži razinu, unatoč tome što ima sve manje veze s kultnim filmom braće Coen. Billyja Boba Thorntona i Martina Freemana sada su zamijenili ništa slabiji Kirsten Dunst i Patrick Wilson, očito uspješno jer je najavljena i treća sezona.

11. Duhovi

Fabrice Gobert

HRT je s dosta kašnjenja emitirao kultnu francusku seriju koja je temu živih mrtvaca obradila iz posve neuobičajenog kuta, no sada bi se trebao trgnuti jer se druga sezona već posvuda gleda. Akcije ovaj put ima nešto više, što se dalo naslutiti i po kraju prethodne sezone, no tvorac serije Fabrice Gobert očito nije imao ništa protiv toga. Ove je godine snimljena i američka verzija, koja baš nije oduševila.

12. Čovjek u visokom zamku

Frank Spotnitz

Najambiciozniji i najskuplji proizvod Amazona, koji pobire lovorike i za seriju “Transparentno”. Ovo je politička fantastika s puno akcije, snimljena je po romanu kultnog pisca Philipa K. Dicka (“Blade Runner”, “Total Recall”), a odigrava se u Americi koja je podijeljena u tri zone, nacističku, japansku i neutralnu. Autor serije je Frank Spotnitz (kalio se na “Dosjeima X”), a jedan od producenata Ridley Scott.

13. Preostali

M. Leder, P. Berg i C. Franklin...

Serija kablovske mreže HBO zasniva se na neobičnoj dramskoj premisi, nestalo je 2 posto svjetske populacije, a oni “preostali” moraju nastaviti živjeti kao da se to nije ni dogodilo. Glumačka postava je izvrsna (Justin Theroux, Amy Brenneman, Liv Tyler i dr.), među redateljima su Mimi Leder, Peter Berg i Car Franklin, a zbog cjelovitosti priče bit će napravljena još samo jedna, treća sezona.

14. Ash protiv živih mrtvaca

Sam Raimi i drugi

Naslov ne djeluje previše ozbiljno, međutim zašto je serija već stekla kultni status i ubrajaju je u TV događaje godine? Dostatno je spomenuti da je jedan od njezinih tvoraca i redatelj pilota Sam Raimi (trilogije “Zla smrt” i “Spider-Man”). Ovo je svojevrsni nastavak “Zle smrti”, s puno više humora, a nastupaju kultni glumci Bruce Campbell i Lucy Lawless. Druga sezona već je najavljena.

15. Živi mrtvaci

Frank Darabont i drugi

Teško je zaobići seriju koja je izazvala poplavu zombija na televiziji i čijoj popularnosti može konkurirati jedino “Igra prijestolja”. Prva sezona je imala poneku manu, ni ostale nisu bile osobito ujednačene, no malo se koja serija mogla pohvaliti s toliko izazovnih i neugodnih dramskih situacija namijenjenih vrlo širokoj publici. Trenutačno smo odgledali prvi dio šeste sezone, a definitivan kraj se i ne nazire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:56