JUBILARNO IZDANJE

50. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA Prvu nagradu osvojili filmovi Sare Jurinčić, Nikoline Bodanović i Arona Kovačića

 HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Jubilarna, 50. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva završena je u nedjelju dodjelom nagrada na svečanosti u zagrebačkome kinu Tuškancu: prvu nagradu dobili su filmovi "3. RUJNA 2015." Sare Jurinčić, "Mjesto odakle vam pišem pisma" Nikoline Bodanović te "Remiza" Arona Kovačića.

ARON KOVAČIĆ: Remiza from SkolaDokumentarnogFilma on Vimeo.

Nagrade je tijekom javnoga žiriranja po pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA (Union Internationale du Cinéma (UNICA) dodijelio žiri u sastavu redatelji Vladislav Knežević i Hana Jušić, montažer Hrvoje Mršić, filmolog Hrvoje Turković i glumica Sara Stanić, a ukupno je dodijeljeno osam nagrada i četiri priznanja, priopćio je voditelj promocije i odnosa s javnošću Kinokluba Zagreb (KKZ) Dražen Puklavec.

NIKOLINA BOGDANOVIĆ: Mjesto odakle vam pišem pisma from SkolaDokumentarnogFilma on Vimeo.

50. revija i 90. rođendan Kinokluba Zagreb

Osim u znaku velikoga jubileja, Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva, održana od 23. do 25. studenog, bila je obilježena i proslavom 90. rođendana Kinokluba Zagreb, koji je tim povodom bio i domaćin ovogodišnje jubilarne revije.

Autori prvonagrađenih filmova članovi su Udruge Restart iz Zagreba.

Žiri je drugu nagradu dodijelio filmovima "Kako je Tanja ostala sama" Mie Sidorov iz Udruge Restart i "Svaki dan se rodi novi mustang" Joze Schmucha s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Treću nagradu žiri je dodijelio filmovima "Doma za Božić" Tomislava Đurinca sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, "Kartograf" Darije Blažević iz Kinokluba Zagreb i "Paranoja paranoje" Katarine Jukić s Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma.

Nagradu publike "Ljubiša Grlić" dobio je Jozo Schmuch za film "Svaki dan se rodi novi mustang", a Nagradu kritike "Tatjana Ivančić", koju dodjeljuju polaznici Radionice filmske kritike i analize Kinokluba Zagreb, film "Gesta za Sisak" autorice Katerina Duda iz zagrebačke Platforme za unaprjeđenje kulture - PUNKT.

Posebno priznanje pripalo je filmovima "Leviathan of desire" samostalne umjetnice iz Zagreba Petre Brnardić, "m.ocean" Tonćija Bakotina iz udruge Sensoria u Kaštel Sućurcu, "Majči" Josipa Lukića s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te filmu "Svaki dan poslije osam" Filipa Zadre sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

U sklopu popratnoga program, prikazana je retrospektivu filmova KKZ-a, održana je radionica kritike "Perspektive", priređeni su i rođendanski 'tulum', filmski kviz i izložba plakata grafičkog urednika KKZ-a Darija Devića, koji je osmislio i vizualni identitet ovogodišnje revije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:22