SNIMA SE U DUBROVNIKU

8. EPIZODA KREĆE GDJE 'SILA SE BUDI' ZAVRŠAVA Što smo doznali na Star Wars konvenciji u Londonu

 Reuters
Hoće li Rey postati prva žena s titulom jedi viteza? S obzirom na današnja holivudska kretanja, vrlo vjerojatno

Danas u San Diegu počinje ComicCon, najveći međunarodni sajam filmova, tv serija, video igara i stripova vezanih uz fantastiku i trajat će sve do nedjelje.

Krcat je atrakcijama, ali među brojnim panelima neće biti ni jednog o “Ratovima zvijezda”. Naime, Disney - koji je 2012. otkupio franšizu od Georgea Lucasa - procijenio je da se ne treba petljati s ostalima i organizirao krajem prošlog tjedna u Londonu vlastitu promociju nazvanu Star Wars Celebration Europe, tek da pokaže tko je gazda u ovom dijelu galaksije.

Što smo na njoj doznali o tri filma u različitim fazama produkcije? Ponešto, ali ne previše. Budući da “Odmetnuti: Ratovi zvijezda”, prvi samostalni film franšize, ima premijeru već 16. prosinca, nagradili su nas video materijalom koji traje dvije i pol minute i izgleda prilično impresivno. O njemu se već dosta zna, radnja se odigrava neposredno uoči “Nove nade”, četvrtog izdanja serijala (odnosnog prvog - kako više volite), a osim Dartha Vadera (kojem je svoj dojmljivi bariton opet posudio James Earl Jones) pojavljuju se isključivo novi likovi. Junaci su Jyn Erso (Felicity Jones dobila je Oscara za “Teoriju svega”) i Cassian Andor (meksički glumac Diego Luna), pobunjenici protiv imperija kojima se pridružuje odmetnuti pilot Bodhi Rook (Riz Ahmed zvijezda je sjajne serije “Kobna noć”, upravo je gledamo na kanalu HBO).

Nastupa i najpoznatiji danski glumac Mads Mikkelsen, igra oca protagonistice Jyn, a tu je i hongkonška superzvijezda Donnie Yen, igra slijepog ratnika što ga ne sprječava da demonstrira nevjerojatne borilačke vještine. Redatelj Gareth Edwards (pamtimo ga po blockbusteru “Godzila”, ali i po puno inventivnijem nezavisnom ZF-u “Čudovišta”) priznaje da je proveo besani vikend kad je doznao da mu je George Lucas pogledao tek dovršeni film i bio dosta kritičan, no ispostavilo se da je to šala. Glumci i redatelj pojavili su se u Londonu i oprezno komunicirali s medijima, jer još štošta treba otkriti prije premijere.

Nepoznat naslov

O filmu “Ratovi zvijezda - osma epizoda” znamo tek mrvicu više nego prije. Rian Johnson - koji je dobio angažman zahvaljujući odličnom ZF-u “Looper” - ponovio je da su ga inspirirali ratni filmovi “Most na rijeci Kwai” Davida Leana i “Odluka u podne” s Gregoryjem Peckom, ali i vizualno inventivno “Neposlano pismo” Mihaila Kalatozova te da je prisiljavao ekipu da ih opetovano gleda. Naslov još uvijek nismo doznali, privremena mu je šifra “Svemirski medvjed”, no bit će i za to prilike jer je premijera tek 15. prosinca naredne godine. Snimalo se u Irskoj na dvije lokacije, u Hrvatskoj (Dubrovnik) te u londonskim studijima Pinewood.

Osmi nastavak serijala snimao se i u Dubrovniku

Producentica Kathleen Kennedy, bliska suradnica Stevena Spielberga a nekoć i Lucasa, impresionirana je Johnsonovom režijom, tvrdi da je samo Spielberg tako siguran s kamerom, što je veliki kompliment. Johnson je inače pisao scenarij gledajući materijale koje je dovršavao J.J. Abrams, tako da uopće nije imao prilike voditi se reakcijama medija na gotov film.

Jednu su nam sitnicu ipak otkrili: osma epizoda počet će tamo gdje je “Sila se budi” završila, na irskom otoku Skellig Michael, susretom Rey (Daisy Ridley) i Luke Skywalkera. Dvije prethodne trilogije ipak su imale veće vremenske odmake između pojedinih dijelova. Fabulu pak možemo samo nagađati. Hoće li Rey postati prva žena s titulom jedi viteza? S obzirom na današnja holivudska kretanja, vrlo vjerojatno. Tko su njezini roditelji? Što ćemo doznati o Finnu (John Boyega), koga je porazio Kylo Ren odnosno Ben Solo, ali je ipak preživio i čekaju ga nova čeličenja? Kako će generalica Leia (Carrie Fisher) reagirati na činjenicu da joj je sin ubio muža i oca? U “osmici” se pojavljuju manje više isti glumci kao i u prethodnom filmu, dok su prinove Benicio Del Toro, Laura Dern i Kelly Marie Tran. Također, valjda će likovi koje tumače Lupita Nyong’o i Gwendoline Christie dobiti malo više prostora.

Karizmatičan momak

Najveće je uzbuđenje zavladalo kada se na panelima pojavio 26-godišnji Alden Ehrenreich, koji je dobio ulogu mladog Hana Sola u još neimenovanom, drugom samostalnom filmu u franšizi nakon “Odmetnutog”.

Momak izgleda zbilja karizmatično, pogledajte ga u filmu “Zdravo, Cezare!” koji se upravo pojavio u domaćim videotekama i vidjet ćete da nije u pitanju nikakvo pretjerivanje. Redatelji su Phil Lord i Christopher Miller, poznati po serijalu “21 Jump Street” i sjajnom crtiću “Lego film”, a scenarij je rad Lawrencea Kasdana (“Imperij uzvraća udarac”, “Sila se budi”) i njegova sina Jona. Premijera je 25. svibnja 2018., raspored je pretrpaniji no ikad u franšizi, a u kvalitetu izrade tek ćemo se uvjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:08