FILMSKI DOGAĐAJ GODINE

88. DODJELA OSCARA Spotlight najbolji film! DiCaprio napokon osvojio Oscara! Mad Maxu šest kipića!

 REUTERS/Mike Blake

Prije 19 je godina s Titanika kao Jack Dawson urlao da je 'kralj svijeta', a na noćašnjoj, 88. dodjeli nagrada Oscar, ta se izjava obistinila.

Vječna djeveruša na dodjelama nagrada Američke filmske akademije, Leonardo DiCaprio, osvojio je svoj prvi Zlatni kipić za glavnu mušku ulogu u filmu 'The Revenant' redatelja Alejandra Gonzaleza Iñárritua, koji je iste večeri okrunjen za najboljeg redatelja. 'Velika mi je čast podijeliti ovu nagradu s cijelom ekipom filma. Hvala vam na vjeri i na predanosti', rekao je Iñárritu po primitku nagrade.

Međutim, film s najboljim redateljem i glavnim glumcem nije osvojio i nagradu za najbolji film.

Film 'Spotlight' redatelja Tom McCarthyja o istrazi zlostavljanja maloljetnika u Bostonu od strane katoličkih svećenika odnio je Oscara za najbolji film te za najbolji originalni scenarij koji potpisuju Tom McCarthy i Josh Singer. 'The Revenant' je uz dva prethodno spomenuta Oscara okrunjen i nagradom za najbolju fotografiju, a taj je Oscar čak treći u tri godine koji je dobio snimatelj Emmanuel Lubezki. Vrijedno je napomenuti da je Iñárritu i prošle godine osvojio Oscara za režiju, a tada je to bilo za film 'Birdman'.

U glumačkim su kategorija uz DiCaprija trijumfirali Brie Larson za glavnu žensku ulogu u filmu 'Room', Alicia Vikander za sporednu žensku ulogu u filmu 'Danish Girl' te Mark Rylance za sporednu mušku ulogu u filmu 'Bridge of Spies'.

'Mad Max: Fury Road' je u ranoj fazi prijenosa djelovao kao pravi favorit jer je redom kupio sve nagrade u tehničkim kategorijama, u nekima od kojih je pobjeđivao svog glavnog konkurenta ove večeri, Iñárrituov 'The Revenant'. Osvojivši nagrade za kostimografiju, produkcijski dizajn, šminku i frizuru, montažu, montažu zvuka te miks zvuka, numerički gledano 'Mad Max: Fury Road' najveći je pobjednik večeri, međutim izostanak Oscara izvan tehničkih kategorija ljubitelji će zamjeriti Akademiji pogotovo nakon brojnih drugih nagrada koje je film tijekom ove sezone dobio.

Najboljim adaptiranim scenarijem proglašen je onaj iz filma 'The Big Short', najbolji dugometražni animirani film je 'Inside Out', najbolji dugometražni dokumentarni film je biografski film o Amy Winehouse 'Amy', dok je Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio mađarski film 'Son of Saul' redatelja debitanta Lászla Nemesa.

Najboljom glazbom za film proglašena je glazba Ennija Morriconea za Tarantinov 'The Hateful Eight', dok je najboljom pjesmom iz filma proglašena tema iz najnovijeg filma o Jamesu Bondu, 'Writing's on the Wall' britanskog pjevača Sama Smitha.

Chris Rock kao domaćin dodjele je bio očekivano provokativan te je iskoristio svaku priliku da se našali na rasnu problematiku nagrada Oscar, no nije bio zajedljiv te je ukupna poruka poslana s pozornice iz kazališta Dolby bila ona o nastavku uključivanja manjina u Akademiju i američki film. Predsjednica Američke filmske akademije Cheryl Boone Isaacs zahvalila se svim filmskim djelatnicima i prije te tijekom same dodjele te je najavila promjene u članstvu Akademije koje bi trebali reflektirati nove tendencije i želje.

Popis dobitnika Oscara

Najbolji film: "Spotlight"

Muška glavna uloga: Leonardo di Caprio ("Povratnik")

Ženska glavna uloga: Brie Larson ("Soba")

Muška sporedna uloga: Mark Rylance ("Most špijuna")

Ženska sporedna uloga: Alicia Vikander ("Dankinja")

Redatelj: Alejandro G. Inarritu ("Povratnik")

Originalni scenarij: "Spotlight" (Josh Singer i Tom McCarthy)

Adaptirani scenarij: "Oklada stoljeća" (Charles Randolph i Adam McKay)

Fotografija: "Povratnik" (Emmanuel Lubezki)

Montaža: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Margaret Sixel)

Scenografija: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Colin Gibson, Lisa Thompson)

Kostimografija: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Jenny Beavan)

Šminka: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega, Damian Martin)

Originalna glazba: Ennio Morricone ("Mrska osmorka")

Originalna pjesma: "Writing's On The Wall" (Spectre, glazba i tekst Jimmy Napes i Sam Smith)

Zvuk: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Mark A. Mangini i David White)

Montaža zvuka: "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (Chris Jenkins, Gregg Rudloff i Ben Osmo)

Vizualni efekti: "Ex machina" (Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Williams Ardington i Sara Bennett)

Film na stranom jeziku: "Saulov sin" (Mađarska)

Animirani film: "Izvrnuto obrnuto"

Dokumentarni film: "Amy"

Kratkometražni dokumentarni film: "The Girl on the River: The Price of Forgivness"

Kratkometražni animirani film: "Historia de un oso / Bear story"

Kratkometražni igrani film: "Stutterer"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:47