POLIMAC PREPORUČUJE

Akcijska komedija s Belmondom: Isplati li se umrijeti za sto tisuća dolara?

100.000 dolara na suncu
 Htv
Film iz šezdesetih, imao je sjajan uspjeh u kinima, a borio se i za Zlatnu palmu u Cannesu

Sredinom šezdesetih, francuski novi val raspršio se u najrazličitije ogranke, no zanimljivo je da su njegove glumačke zvijezde u tom razdoblju radije birale komercijalne projekte. Bez premca bio je Jean-Paul Belmondo, koji je snimio veliki hit "Čovjek iz Rija" (tu je još bilo tragova novog vala), no akcijska komedija "100 tisuća dolara na suncu" bila je tipična srednjostrujaška produkcija, koja je imala sjajan uspjeh u kinima, ali se i borila za Zlatnu palmu u Cannesu.

Belmondo je, pojačan Linom Venturom, pedesetih solidnim karakternim glumcem, no sada se već pretvarao u glumačku legendu, a u glumačkoj ekipi bili su i Reginald Kernan (partner Sare Montiel u "Grijehu ljubavi"), izražajna francuska glumica Andréa Parisi, svestrana legenda Bertrand Blier i gost iz Zapadne Njemačke Gert Fröbe ("Goldfinger" iz serijala o Jamesu Bondu). Potonji je poduzetnik koji ima uigranu ekipu vozača kamiona, među kojima su najspretniji Rocco (Belmondo) i Marec (Ventura). Primjereno razdoblju, nitko nikome ne vjeruje, pogotovo jer se u jednom od kamiona nalazi vrijedan tovar oružja, spreman za isporuku najboljem ponuđaču.

Redatelj Henri Verneuil tada je bio na vrhuncu karijere ("Melodije podzemlja" s Jeanom Gabinom i Alainom Delonom), veliku je pomoć imao u iskusnom scenaristu Michelu Audiardu, a s takvom glumačkom postavom nije mogao promašiti. Film ima dosta sličnosti s "Nadnicom za strah" Henri-Georgesa Clouzota, samo što se tamo prevozio opasni nitroglicerin, a ovdje su u pitanju puške, za koje su alžirski šverceri itekako zainteresirani. Uzgred, podmetanja među protagonistima neusporedivo su perfidnija. I u nas je film bio iznimno gledan, crno-bijela fotografija još je bila u modi, pa će publika starije generacije uživati u ovom neočekivanom programskom daru, a i mlađima će tako nešto itekako biti zanimljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:13