VODIČ

Ako ćete ostati doma, preporučujemo Neflixov ‘The Chef‘, no možete i u HNK, na festival ili koncert

 Netflix
Što gledati, što slušati, kamo ići i gdje se danas zabaviti - svakog dana donosimo vam pomno probrane preporuke i sve važne informacije

STREAM PREPORUKA:

Reality dokumentarac o malim kul restoranima

Kohorte filmskih geekova dobro poznaju Jona Favreaua, ako po ničemu, onda po trenutno vrućoj Star Wars seriji "The Mandalorian" te Iron Man filmovima koje je režirao, producirao i u njima epizodno glumio.

Međutim, Favreau, inače foodie hobist, sjajan posao odradio je i u manje poznatoj feel good komediji "The Chef" (2014.), pomalo sladunjavom filmu ceste u kojem kao propali chef ljubav prema profesiji ponovno otkriva dok po Americi prodaje sendviče iz malog kamiona.

"The Chef" neće završiti u filmskim enciklopedijama, ali novi život našao je kroz svojevrsni kulinarski reality dokumentarac u kojem Favreau sa svojim prijateljem, koreanskim celebrity chefom Royem Choijem, obilazi malene kul restorane i - brblja o hrani, kuha ju, jede i obožava.

"The Chef Show" u svojoj je drugoj sezoni, lokacija je Los Angeles, a pet polusatnih epizoda lansiranih na Netflixu prije koji dan gledateljima pružaju nepretencioznu, ležernu emisiju u kojoj, poput na obljetnici mature okupljenih starih prijatelja, Favreau i Choi s kuharima zaljubljeno diskutiraju, malo kuhaju, bace pokoju foru i nečemu vas na kraju i nauče.

Serija je najbolja kad protagonisti improviziraju i ne mare za scenarije pa jedan drugog podbadaju dok se oko njih šire mirisi i okusi pašte, mesnih okruglica, sočnih komada pizze i kolača. U prve tri epizode dvojac obilazi Milk Bar, restoran Simone i Tartine Bianco (zbog korone je u međuvremenu zatvoren) a u zadnje dvije daju si oduška u studijskoj kuhinji i spremaju burgere i pizze.

Ležerni binge traje dva i pol sata te na kraju pruža topli zagrljaj hrane, tjera slinu na usta, a odgleda se taman dok vam se na štednjaku - krčka subotnji ručak.

THE CHEF SHOW
Netflix
2. sezona, 5 epizoda
ukupno trajanje: 150 minuta



KAZALIŠTE:

Zrinka Cvitešić ponovo kao gospođa Ana Šafranek u HNK

image
HNK

Zrinka Cvitešić, hrvatska kazališna i filmska zvijezda s internacionalnim uspjehom, nakon odigranih predstava u slavnom londonskom kazalištu The Bridge, ponovno nastupa u velikoj hit predstavi "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Njezina hvaljena interpretacija gospođe Šafranek već je dobila nepodijeljene ushićene kritike, a danas, kao i 3. i 26. listopada, publici se ponovo pruža prilika da pogleda tu popularnu predstavu sa Zrinkom Cvitešić. U Londonu je inače Zrinka sa slavnom Zoe Wannamaker nastupala u predstavi "Two Ladies" o dvije prve dame Brigitte Macron i Melaniji Trump. Jedina naša glumica dobitnica najprestižnije britanske nagrade Laurence Olivier, za ulogu Ane Šafranek u "Tko pjeva zlo ne misli" dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju glumicu.

"Tko pjeva zlo ne misli"
Zagreb, HNK, Trg Republike Hrvatske 15
19.30 h; ulaznice 60, 80, 90, 100 kn



KONCERT:

Gibonni i Matija Dedić u noći evergreena na pulskom Kaštelu

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon albuma "Matija svira Arsena", Matija Dedić je pronašao izazov i u obradama pjesama Zlatana Stipišića Gibonnija, koje je pretvorio i u sjajan album “Tajna vještina”. Prethodno je, 2004. godine, poznati pijanist objavio i album "Tempera – Matija Dedić svira Gibonnija". Na pulskom Kaštelu danas će njih dvojica zajedno izvesti niz Gibonijevih evergreena u Matijinoj obradi.

Gibonni & Matija Dedić
Pula, Kaštel - Povijesni i pomorski muzej Istre
20 h, ulaznice 154 kn



KINO:

Doktor Mabuse i drugi kultni njemački filmovi Fritza Lang

image
Bundesarchiv/wikipedia

Kino Tuškanac listopad započinje izborom od 10 najznačajnijih njemačkih filmova Fritza Langa. Sve do 6. listopada prikazat će brojna Langova remek-djela: uz ostalo krimić "Dr. Mabuse, kockar", legendu "Nibelunzi", kultnu distopiju "Metropolis", špijunski film "Špijuni", SF "Žena na mjesecu", zvučni prvijenac "M" i "Testament doktora Mabuesa".

"Metropolis" Fritza Langa
Zagreb, kino Tuškanac, Tuškanac 1
19 h, ulaznice 20 kn



FESTIVAL:

Etno atrakcija LADO Electro na slavlju glazbe i gastronomije

image
Rijeka 2020 - Epk

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se prva večer ovogodišnjeg Porto Etna, festivala svjetske glazbe i gastronomije, dio projekta Rijeka 2020 – EPK. HKD će ugostiti elektro-etno atrakciju LADO Electro, koji spaja tradicijsku i elektroničku glazbu. Autori projekta Crnić i Harfman za DJ pultom pratit će izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO.

LADO Electro
Rijeka, Hrvatski kulturni dom, Strossmayerova 1
19.30 h, ulaznice 70 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:56