'SLOBODA TREĆIMA'

Aktivisti ispred suda prosvjedovali protiv ministra Hasanbegovića i dali podršku Anti Tomiću

 Facebook
Inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je povodom ukidanja emisija Ivice Prtenjače i Ljubice Letinić na Trećem programu Hrvatskog radija

Nakon što je sinoć skupina građana malom uličnom akcijom upozorila na probleme Trećih programa Hrvatske radiotelevizije, aktivistice i aktivisti danas su se okupili ispred Općinskog građanskog suda na kojem je danas počeo proces Hasanbegović-Tomić s transparentima „Publika protiv cenzure“ i „Sloboda Trećima“. Istovremeno su iskazali podršku piscu i novinaru Anti Tomiću i prosvjedovali protiv tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je, kako ističu u priopćenju, još u intervjuu u Glasu Koncila 2013. istaknuo Treći program kao "neprijatelja naroda".

Inicijativa Sloboda Trećima pokrenuta je povodom ukidanja emisija Jutro na trećem urednika i voditelja Ivice Prtenjače i Audio.doc i Skrivena strana dana urednice Ljubice Letinić na Trećem programu Hrvatskog radija. Reakcija je to i na višemjesečne promjene novog uredništva Trećeg programa (npr. slučaj Luketić/Hromadžić, autora emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima je na Svjetski dan slobode medija otkazana suradnja s Trećim programom Hrvatskog radija), ali i promjene koje se događaju na Trećem programu Hrvatske televizije. Inicijativa okuplja mnogobrojne građane, studente, umjetnike, novinare, radijske autore i aktiviste.

Inicijativa traži zaštitu autonomije Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije, kao i cijelog javnog medijskog servisa. Kako navode u propćenju, dok na Trećem programu HR-a već desetljećima najbolji od najboljih stvaraju jedinstven kritički i umjetnički program, Treći program HRT-a uspio se u vrlo kratkom roku istaknuti kao jedan od najgledanijih programa tog tipa u Europi te je prozvan hrvatskom inačicom ARTE-a. "Smatramo da je instrumentaliziranje javnih servisa ovog tipa u ideološke svrhe nedopustivo te tražimo povratak ukinutih emisija", ističe se u priopćenju Inicijative Sloboda Trećima.

Akcije su u uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 01:18