INSTALACIJA

ALEJANDRO GONZÁLEZ IÑÁRRITU DOBIT ĆE POSEBNOG OSCARA Meksički je redatelj ostvario kreativni pomak u virtualnoj stvarnosti s djelom 'Carne y Arena'

Alejandro Gonzalez Inarritu
 Mario Anzuoni / REUTERS

Meksički redatelj Alejandro González Iñárritu primit će posebnog Oscara za svoje djelo "Carne y Arena" kojim virtualnom stvarnošću omogućuje gledatelju da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija za umjetnost i znanost.

S virtualnim naočalama, bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran.

Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i djece, odbačene cipele i vrištanja... instalacija omogućuje gledatelju "fizičko i duboko potresno uranjanje u svijet migranata koji prelaze pustinju", navodi predsjednik Akademije John Bailey.

Ostvarenje je kreativan pomak u svijetu virtualne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a, kaže Bailey.

Dobitnik dvaju Oscara u dvije godine za filmove "Birdman" 2015., te "Revenant" (Povratnik) u 2016., Innaritu i njegov direktor fotografije Emmanuel Lubezki primit će počasnog Oscara 11. studenoga, na svečanosti Governors Awards u Hollywoodu.

"Carne y Arena" (Meso i pijesak) prikazuje se u u Fondation Prada u Milanu, u Kulturnom centru Tlatelolco de Mexico te u muzeju LACMA u Los Angelesu gdje su sve ulaznice rasprodane za iduće mjesece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 11:58