TELEVIZIJA

ALTERNATIVNA POVIJEST HOLLYWOODA Autori su radikalno prekrojili povijest odlučivši začiniti fiktivna zbivanja istinitim zgodama

Laura Harrier i Darren Criss
 Netflix / Everett / Profimedia
 

Dosad smo se već navikli da nam u televizijskim serijama nude alternativne verzije povijesti. Neki put je to ispalo odlično (“Čovjek u visokom dvorcu” po Philipu K. Dicku), neki put pomalo tromo (“Zavjera protiv Amerike” po Philipu Rothu), ali je gledanost uvijek bila vrlo solidna.

Serija “Hollywood”, koju upravo možete gledati na Netflixu, poslužila se sličnim trikom, samo ju je primijenila na tvornicu snova poslije Drugoga svjetskog rata. Ne očekujte ništa uobičajeno, jer je jedan od tvoraca Ryan Murphy, poznat po kontroverznim serijama “Reži me”, “Američka kriminalistička priča”, “Američka horor priča”, “Poza”, “Glee”, “Kraljice vriska”, “Zavada” i mnogim drugima.

Netflix je njegovu produkciju smatrao radionicom hitova pa je u nju uložio 300 milijuna dolara: je li mu se investicija isplatila? Kako-tako, zato što je Murphy svoje najvažnije serije napravio za kabelsku mrežu FX (nekad je pripadala Foxu, a danas Disneyju), dok je Netflix dosad od njega dobio “Političara”, usmjerenog na tinejdžersku publiku, čija će druga sezona imati premijeru u srpnju, dok je “Hollywood” zasebna cjelina, ima samo jednu sezonu koju čini sedam epizoda.

Radnja počinje neposredno poslije rata, Jack Costello (David Corenswet, zvijezda “Političara”) skinuo je vojnu uniformu i stigao u Hollywood, gdje se nada napraviti karijeru. Novca nema, ali zato ima suprugu koja čeka bebu, pa stoga oklijevajući prihvaća ponudu vlasnika automehaničarske radionice i benzinske crpke Ernieja Westa (televizijski veteran Dylan McDermott) da zabavlja njegove mušterije dok traju popravci. Jack ubrzo shvaća u čemu se sastoji njegov posao, ne smeta mu što mora opsluživati postarije dame željne seksa, ali se dosta skanjuje kad su u pitanju muškarci. Za one kojima se jako žuri i nemaju vremena tražiti obližnje motele, tu je prikolica u kojoj postoji potreban komfor za usputne “kratke susrete”. Uzgred, ta zgoda je autentična, muški žigolo Scotty Bowers otkrio je u svojoj autobiografiji iz 2013. kako su funkcionirala takva mjesta, a o njemu je prije tri godine snimljen dokumentarac “Scotty i tajna povijest Hollywooda”.

Los Angeles, CA  - Darren Criss and Laura Harrier steam up the screen in the trailer for Ryan Murphy's new TV show Hollywood. Murphy's seven-episode limited series, titled Hollywood, will feature aspiring filmmakers and actors trying to make it big in the industry in an alternate reality version of post-World War II Hollywood. The three-minute trailer featured plenty of drama centered around fame, race and sexual orientation. Laura Harrier stars as actress Camille Washington who earned a lead role in a film by Darren Criss' character Raymond Ainsley. They move on to a romantic relationship as one of the biggest eyebrow-raising moments of the trailer came when they passionately kiss. The tone of the trailer is set at the very beginning as it starts at a gas station where Patti Lupone's character Avis pulls up and gives the secret password 'dreamland'. When that word is uttered the manager of the gas station Ernie, played by Dylan McDermott, explained:
Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Jack Costello se brzo sprijatelji s momcima koji rade isti posao kao i on, neki su biseksualni i nije im problem izlaze li s dečkima ili curama, a većini je to samo privremena opcija dok se ne probiju u Hollywoodu. Raymond Ainsley (Darren Criss dobio je hrpu nagrada za ulogu u seriji “Američka kriminalistička priča: Ubojstvo Versacea”) djelomično je latinskog podrijetla, htio bi postati redatelj i nada se da nitko neće zamijetiti da nije pravi bijelac, dok je njegova djevojka Camille Washington (Laura Harrier glumila je u prvom “Spider-Manu” s Tomom Hollandom) izrazito tamnoputa i nema šanse da u filmovima velikih studija igra nešto drugo nego služavke. Njihov najbolji prijatelj Archie Coleman (Jeremy Pope) također je tamnoput, on želi postati scenarist i već je napisao priču o Peg Entwistle, mladoj glumici koja se u trenutku depresije popela na golemi znak “Hollywood” i bacila u provaliju sa slova “H”. Slučaj je autentičan, zbio se 1932., tek za upozorenje onima koji od tvornice snova očekuju previše.

HOLLYWOOD, from left: Samara Weaving, Laura Harrier, (Season 1, ep. 106, aired May 1, 2020)., Image: 516963652, License: Rights-managed, Restrictions: Please credit ©Netflix/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Netflix / Everett / Profimedia
Netflix / Everett / Profimedia
Samara Weaving i Laura Harrier

Archie je svoj scenarij poslao studiju “Ace” koji vodi Ace Amberg (Rob Reiner, poznati redatelj i povremeni glumac), nitko ne zna da je on crnac, pa se tekst lako probio među one spremne za realizaciju. Ace je u međuvremenu pretrpio srčani udar tijekom burne noći sa svojom ljubavnicom Jeanne Crandall (oskarovka Mira Sorvino), pa vodstvo studija preuzima njegova supruga Avis (Patti LuPone, velika brodvejska zvijezda), koja žele da je upamte po inovativnim i provokativnim produkcijama. Tako nešto nije se moglo dogoditi u drugoj polovici 40-ih, žene su postale šefovi studija tek desetljećima kasnije, no Murphy i njegov koautor Ian Brennan (zajedno su radili na serijama “Glee” i “Kraljice vriska”) odlučili su radikalno prekrojiti povijest, ali tako da su fiktivna zbivanja začinili istinitim zgodama. Camille je, na primjer, dobila glavnu ulogu u Archiejevu scenariju, koji je preimenovan iz “Peg” u “Meg”, naravno i to je čista fantazija, pogotovo tih godina (tek je sredinom pedesetih Dorothy Dandridge postala zvijezda mjuzikla Otta Premingera “Carmen Jones”), pa je odmah posjeti Hattie McDaniel (Qeeen Latifah ne treba posebno predstavljati), dobitnica Oscara za sporednu ulogu u “Zameo ih vjetar”, gdje je igrala simpatičnu služavku Mammy, i upozori je da nikom ne dopusti da se prema njoj odnose kao građanki drugog reda. Važnu ulogu ima i Rock Hudson, i njegova je životna priča krajnje proizvoljno interpretirana, no Murphy i Brennan to su si mogli dopustiti. Vrhunac je pak završnica na dodjeli Oscara, “Meg”, koja je neočekivano postala hit, bori se za nagradu s “Gentlemanskim sporazumom” Elija Kazana, koji je početkom 1949. uistinu izborio Oscara, no u seriji sve je okrenuto naglavce.

“Hollywood” je prilično kičasta, ali zabavna i pikantna serija, pa je prava šteta što su je autori odlučili odmah završiti nakon prve sezone. Nemojte se čuditi obilju homoerotskih motiva, Ryan Murphy je neskriveni gay, od 2012. u braku je s fotografom Davidom Millerom, uz pomoć zamjenske majke dobili su dva sina i danas uživaju u liberalnoj Americi, koja se više i ne čudi takvim vezama, nego bez daha guta serije koje joj serviraju Murphy i njegovi suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:53