Dobra kritika

Američki filmski časopis Variety pohvalno piše o animiranom filmu Dalibora Barića

Kadar iz filma 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' Dalibora Barića
 Dalibor Barić
Kritičar Michael Nordin poziva odvažne gledatelje da pogledaju ovaj dugometražni animirani film

Američki časopis Variety objavio je pohvalni tekst o hrvatskom dugometražnom eksperimentalno-animiranom filmu "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, koji se upravo razmatra za nominacije za ovogodišnjeg Oscara. Filmski kritičar Michael Nordine smatra to odvažno djelo hrvatskog filmaša dobrodošlim podsjetnikom da animirani film ima više od jednog značenja, a, iako koristi metode poput rotoskopiranja i kolaža, živahan je na način na koji danas rijetko koji animirani film to uopće pokušava biti.

"Premda je publika za takva eliptična putovanja uglavnom odabrana, svakome tko je voljan doći na Barićevu valnu duljinu, to će iskustvo biti neobično korisno", napisao je o filmu, u čijem je središtu radnje čovjek koji se, zajedno s konceptualnom umjetnicom, bori protiv represivnog sustava.
Variety podsjeća da je Barić daleko od početnika - autor je niza kratkometražnih uradaka, a u ovom svom dugometražnom prvijencu gotovo je sve radio sam, od scenarija do glazbe.
"To je možda bilo nužno zbog budžeta, ali mu je i omogućilo da ostvari svoju kreativnost na impresivan način", dodaje se.

Film je u nepovoljnim vremenima uspio imati i pristojan festivalski život, a mogao bi biti dobrodošao u muzejima, filmskim školama i u srcima filmofila. "Oni neustrašivi gledatelji bit će u dobrom društvu s Barićem, koji se izravno poziva na Andreja Tarkovskog, Davida Cronenberga i Jean-Luca Godarda, dok priča svoju priču", napominje se.

Kritičar taj film naziva ponajprije osjetilnim iskustvom prožetim mnoštvom neizbrisivih slika, s bogatom paletom, baršunastim ljubičastim i crvenim bojama zalaska sunca, pa će se "čak i gledatelji skloni naraciji s niskom tolerancijom na apstrakciju diviti prizorima".
Po njegovim riječima, na svoj način film se vraća u rane dane animacije i podsjeća da je forma sama po sebi ispitivanje granica jer - kakav je to čudan, inovativan način pripovijedanja priče morao biti kada ga je publika prvi put vidjela.

"Žanr se dugo gledao uglavnom kao sredstvo za bajke i basne, ali sve dok umjetnici poput Barića djeluju na marginama, u svojoj će srži i dalje biti neobičan na dobar način", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:26