PROJEKCIJE NA FASADI MUZEJA

Animafest goes MSU!: od Tetrisa za pse do rađanja fašizma

'Plesni eksperimenti' njemačke autorice Melanie Beisswenger
Zajednički projekt festivala i zagrebačkog muzeja, "Animation goes MSU!", u svom petom izdanju donosi većinom premijerne filmove, koje karakterizira raznolikost autorskog pristupa, od narativnosti i figuracije do eksperimenta i apstrakcije

ZAGREB - Uoči početka Animafesta festival će već tradicionalno najaviti projekcije filmova na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) - od 24. svibnja za brojne prolaznike obližnjih prometnica prikazivat će se trinaest site-specific animiranih radova koji će ih nasmijati ili potaknuti na razmišljanje, od priče o dva psa koji u potrazi za ljubavlju igraju Tetris do filma o rađanju fašizma.

Zajednički projekt festivala i zagrebačkog muzeja, "Animation goes MSU!", u svom petom izdanju donosi većinom premijerne filmove, koje karakterizira raznolikost autorskog pristupa, od narativnosti i figuracije do eksperimenta i apstrakcije. Filmovi dolaze iz Njemačke, Kine, Estonije, Slovenije, SAD-a, BiH i Hrvatske, a na međunarodnom natječaju odabrali su ih Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, i Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a.

Po-Yen Wang: 'Fotokopirane destinacije'

Zagrebačkoj publici prvi se put predstavlja mladi tajvanski autor s njujorškom adresom, Po-Yen Wang, koji u radu "Fotokopirane destinacije" tematizira posljedice masovnog turizma na urbane krajolike i svjetsku kulturnu baštinu, što je agresivnom eksploatacijom u svrhu turizma izgubila svoje prvobitno značenje, najavljeno je s Animafesta.

Maja Kalogera: 'Gledajući TV u Parizu'

Maja Kalogera u svom novom radu "Gledajući TV u Parizu" predstavlja slojevitu animaciju u čijem gornjem sloju dovodi u vezu interferencije u prijemu televizijskog signala s potezom kista svojstvenim impresionizmu.

Prikazat će se i film "Plesni eksperimenti" višestruko nagrađivane njemačke autorice Melanie Beisswenger, "Točke" američke umjetnice Tracy Miller-Robbins i "S jednog mjesta na drugo" mlade estonske umjetnice Terje Henk.

"Meteor sonata", rad kineskog autora Dinga Shiweia povezuje animaciju i fotografiju, dokumentirajući životni ciklus i referirajući se na prolaznost života, dok Ranko Anđelić , redatelj i animator koji živi na relaciji London–Sarajevo, u filmu "Stutter" gledatelje vodi u vlastiti imaginarni svijet ispunjen stranputicama.

Ranko Anđelić: Stutter

U sferi eksperimentiranja ističe se skupina autora Exquisite Glitch, čiji je rad "E/G#9 : loop" animacijski i društveni eksperiment utemeljen na animiranom filmu Tonyja Sarga. U istraživačkom eksperimentu je sudjelovalo 50 autora, od kojih je svaki reinterpretirao linearne sekvence animacije kroz statični dvodimenzionalni format digitalne slike ne znajući ostatak filma ni tehnike svojih kolega.

Nastavljajući se na tehniku 3D-animacije, umjetnik Slobodan Tomić u radu "Rađanje fašizma" serijom animiranih sekvenci, minimalistički reduciranih scena koje se izmjenjuju naglašava osjećaj usamljenosti i tjeskobni predosjećaj fašističkog terora.

Goran Radošević: Treći zakon

Splitski umjetnik Goran Radošević stvara imaginarni grad ispunjen bezličnim stanovnicima, otvarajući pitanje posljedica suvremenog načina života, dok Ivan Renić radom "Mesh_5" tematizira otuđenje uzrokovano naglim napretkom.

'Zaljevski bingo' Corrie Francis Parks

Domaća publika će prva nakon festivala u Baltimoreu imati priliku vidjeti novi rad američke umjetnice Corrie Francis Parks, "Zaljevski bingo", u kojem prikazuje podvodni biljni i životinjski svijet američkog zaljeva Chesapeake.

Damir Grbanović i Lea Vučko autori su duhovite i domišljate priče pod nazivom 'Petris' o dva psa koji provode vrijeme igrajući kultnu kompjutorsku igru Tetris

Damir Grbanović i Lea Vučko autori su duhovite i domišljate priče pod nazivom "Petris" o dva psa koji provode vrijeme igrajući kultnu kompjutorsku igru Tetris, "Lunatic" Borisa Hergešića univerzalna je priča o ljudskom ponašanju za vrijeme punog mjeseca, a "Treći zakon" Gorana Radoševića prikazuje bezimen grad bezličnih stanovnika koje pokreće nepoznata, podmukla energija.

Polusatne projekcije site-specific animacija održavat će se do zatvaranja festivala, 11. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:57