SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

ANIMAFEST Za nagrade će se natjecati 18 hrvatskih filmova

Autor ilustracije ovogodišnjeg Animafesta je proslavljeni slikar, ilustrator, strip crtač i muralist Stipan Tadić
 

ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma Animafest objavio je u petak službenu selekciju u kategorijama Velikog natjecanja kratkometražnog filma, Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma, sastavljenu odabirom između više od 1800 filmova pristiglih iz 76 zemalja.

Samo za konkurenciju kratkometražnih filmova 28. Animafesta, koji će se održati u Zagrebu od 4. do 9. lipnja, prijavilo se više od 850 filmova, a izabrano ih je 44, od čega tri hrvatska. U kategoriji hrvatskih filmova za nagrade će se natjecati 18 filmova.

Film "Biciklisti" Veljka Popovića, nastao u hrvatsko-francuskoj koprodukciji inspiriran je slikarstvom Vaska Lipovca, dok "Kako se kalio čelik" multimedijskog umjetnika Igora Grubića govori o ocu i sinu koji ponovno uspostave odnos nakon što posjete napuštenu tvornicu u kojoj je otac nekoć radio.

Prizor iz filma 'Biciklisti'

Treći film u toj konkurenciji je "Dva na dva" Jelene Oroz, opisan kao "priča o paru koji živi u rutini maštovitog (samo)zavaravanja i tjeskobna predstava o trenutku kad prestanemo voljeti druge i zaljubimo se u vlastite fantazije".

Natjecanje studentskih filmova donosi 46 filmova od čega dva hrvatska, oba su diplomski radovi sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti - "Flimflam" Marka Belića i "Paranoja paranoje" Katarine Jukić.

Uz umjetničkog ravnatelja festivala Daniela Šuljića, u selekcijskim komisijama bili su Lucija Mrzljak i Krešimir Zubčić za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, a Petra Balekić i Darko Masnec birali su filmove u kategoriji Natjecanja studentskog filma.

Detaljan popis filmova u selekciji nalazi se na internetskim stranicama Animafesta, a rezultati selekcije Velikog natjecanja dugometražnog filma i Natjecanja filmova za djecu te program Svjetske Panorame trebali bi biti uskoro objavljeni.

Od svojih početaka, zajedno s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi, Animafest Zagreb je nezaobilazni događaj u kalendaru animacijske zajednice, čemu doprinosi i što se dobitnici Grand Prixa izravno kvalificiraju za Oscara i European Animation Award.

Uz Grand Prix, u Velikom natjecanju kratkometražnog filma dodjeljuju se Nagrada Zlatni Zagreb, Nagrada Zlatko Grgić i nagrada publike Mr. M, dok najbolji studentski film dobiva Nagradu Dušan Vukotić.

Godišnje nagrade ovogodišnjeg Animafesta već su objavljene -Nagradu za životno djelo na otvorenju festivala primit će Paul Fierlinger, redatelj i producent, istinski klasik svjetskog animiranog filma, a Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije​ Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:05