POLIMAC PREPORUČUJE

Ant-Man i Wasp: Kvantumanija ima bezveznog negativca i to će za Marvel dugoročno biti velik problem

Paul Rudd kao Ant-Man, Kathryn Newton kao Cassie Lang i Evangeline Lilly kao Wasp u filmu Ant-Man i Wasp: Kvantumanija

 Walt Disney Co./Everett/Profimedia
Film redatelja Peytona Reeda otvorio je najnoviju fazu Marvelova filmskog svemira koja će kulminirati u svibnju 2026. godine.

Kad je Marvel sredinom prvog desetljeća novog milenija najavio da planira film o Ant-Manu, to jest Scottu Langu, reakcije nisu baš bile entuzijastične. Zbilja, nakon snagatora kakvi su Hulk, Thor, Iron-Man i Kapetan Amerika, sićušni superjunak činio se kao nemoguća misija za pohod na kinoblagajne.

Razvoj projekta nije baš bio lagan jer je prvotni redatelj Edgar Wright, talentirani Englez prekaljen u najrazličitijim žanrovima, odustao u posljednji čas, pa ga je zamijenio Peyton Reed, specijalist za komedije, a naslovna uloga povjerena je Paulu Ruddu, također verziranom u toj vrsti filmova.

“Ant-Man” je završen 2015., uz Rudda su nastupili Michael Douglas i Evangeline Lilly - glumili su Hanka Pyma, izumitelja tehnike smanjivanja, i njegovu kćer Hope van Dyne, u svijetu superjunaka poznatiju kao Wasp odnosno Osa - i na veliko iznenađenje skeptika zaradio u kinima više od pola milijarde dolara bruto, što je bilo dostatno da se odobri snimanje nastavka, nastalog 2018. I taj je prošao dobro (623 milijuna dolara bruto zarade), u njemu je glumila i Michelle Pfeiffer, ulogu Janet van Dyne, supruge Hanka Pyma i majke Hope van Dyne, davno izgubljene u kvantnom pojasu. Ant-Man je u tom filmu dobro obavio povjereni zadatak i vratio Janet van Dyne njezinoj obitelji. U međuvremenu se pojavio i u drugom dijelu “Osvetnika” naslovljenom “Završnica”, koji je kraće vrijeme figurirao kao najkomercijalniji film svih vremena, sve dok mu titulu nije preoteo nekadašnji šampion, “Avatar” Jamesa Camerona.

U razdoblju pandemije već se naveliko pripremalo treće izdanje pustolovina sićušnog superjunaka, naslovljeno “Ant-Man i Wasp: Kvantumanija”. U njemu važnu ulogu igra Cassie (Kathryn Newton), Langova kći, s kojom on nije komunicirao dok se nalazio u zatvoru (sve o tome otkrit će vam početak prvog “Ant-Mana”). Da nadoknadi izgubljeno vrijeme, a i u strahu da tinejdžerica ne zastrani, otac se više ne odvaja od nje, pa ona igrom slučaja postaje sudionik novih pothvata Ant-Mana, Ose, Hanka Pyma i njegove supruge Janet.

Potonji moraju iznova u kvantni pojas gdje je Ant-Man prisiljen na sporazum s opakim Kangom Osvajačem (Jonathan Majors), što vrlo brzo požali jer se zlikovac ne drži dogovora. Uostalom, prvi put vidjeli smo ga u Disneyjevoj i Marvelovoj seriji “Loki” gdje smo mogli upoznati njegove karakterne osobine. Tamo se zvao Onaj Koji Ostaje, što je vrlo primjereno ime jer preživljava i nakon što ga likvidiraju: dostatan razlog da se zakune na osvetu i nije ga briga hoće li stradati i oni koji mu nisu naudili.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o Marvelovom filmskom svemiru i problemima koji ga muče, a koje Ant-Man i Wasp: Kvantumanija nije uspio riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:39