FESTIVAL U SPLITU

Atrakcija programa je talijanski film o slučaju eutanazije E. Englaro

Festival se otvara španjolskom ‘Snjeguljicom’ ,a dokumentarac ‘Gangster se ženi’ ima svoju dalmatinsku premijeru

Projekcijom crno-bijele, stilizirane fantazije “Snjeguljica” španjolskog režisera Pabla Bergera danas u Splitu počinje 6. festival mediteranskog filma.

Tijekom tjedan dana, festival će u kinoteci Zlatna vrata i u ljetnom kinu Bačvice prikazati trinaest suvremenih filmova zemalja mediteranskog bazena.

Kratki filmovi

Među filmovima programa je i novi film veterana talijanskog političkog filma Marca Bellocchija “Uspavana ljepotica” koji se bavi slučajem eutanazije Eulane Englaro, potom izvrsna katalonska drama “Pošast” Neusa Ballusa koja se bavi svagdanom šestero marginalaca u Barceloni, kao i hvaljeni izraelski film “Obećana nevjesta” Rame Burshteina koji se odvija u ambijentu ortodoksne židovske zajednice. Na programu su i dva francuska filma, “Velika noć” autorskog dvojca de Kevern i Delepine, kao i “Putovanje s Moliereom” Phillipea La Guaya. Festival uključuje i jak domaći program. Osim dalmatinske premijere hit-dokumentarca “Gangster se ženi” Nebojše Slijepčevića, tu su i “Zagrebačke priče 2” te “Zimsko čudo”, film u surežiji Brazilca Gustava Becka i riječke redateljice Željke Sukove, koja je i članica festivalskog žirija. Festival prikazuje i popratni program “Ješke” koji uključuje trinaest hrvatskih kratkih filmova, a ove godine zanimljivost je programa što je u njemu znatna većina filmova lokalnih autora ili snimanih u Splitu.

Maja Miloš u žiriju

Predsjednica festivalskog žirija je srpska redateljica Maja Miloš, pa će izvan konkurencije biti prikazan i njen film “Klip”, lanjski dobitnik nagrade “Branko Bauer” za najbolji film godine u regiji .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:55