SKANDAL

AUTOBIOGRAFIJA SLAVNOG REDATELJA PONOVNO JE OTKAZANA Zbog optužbi za pedofiliju opet neće izaći knjiga o životu velikog Woodya Allena

 ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

Woody Allen ponovno je otkazan. U tragičnoj mini-sapunici, Hachette Book Group (HBG), koji je Allenov izdavač, ovaj je petak objavio tričavo apologetsko priopćenje u kojem piše da “ipak odustaje od objavljivanja Allenove autobiografije ‘Apropos of Nothing’ (À propos ničega, u slobodnom prijevodu, op. a.), ali da će mu kao legalisti vratiti zakupljena prava za memoare”.

Događa se to dan nakon što su HBG-ovi zaposlenici protestirali protiv dogovora s posrnulim redateljem. Nedolaskom na posao.

-Odluka da otkažemo autobiografiju gospodina Allena za nas je bila vrlo teška”, navodi se u priopćenju. “Odnose s autorima shvaćamo vrlo ozbiljno, a dogovorene publikacije ne otkazujemo tako lako. Već smo objavljivali i nastavit ćemo objavljivati mnoga kontroverzna izdanja. Kao izdavaču, vrlo nam je bitno da se čuju različiti glasovi.

U nastavku dodaju kako su “nakon razgovora sa zaposlenicima teška srca zaključili da objavljivanje Allenovih memoara ipak neće biti izvedivo”.

HBG je još prošli ponedjeljak žučno branio objavljivanje sporne autobiografije, ne propuštajući pritom istaknuti svoje konje u trci za slobodu govora. “’Apropos of Nothing’ svakako će se objaviti 7. travnja!

Riječ je o sveobuhvatnom saldu Allenova profesionalnog i privatnog života u kojem autor ne propušta govoriti o odnosima sa svojim prijateljima, obitelji, ali i s ljubavima svojeg života. Vjerujemo da postoji ogromna publika koja želi čuti njegovu priču. Zato smo odlučili objaviti knjigu!” Čitavu je dramicu oko objavljivanja knjige potaknuo jedan od endemskih muških junaka #MeToo pokreta, Ronan Farrow, sin glumice Mije Farrow i Woodyja Allena, koji, nježno rečeno, sa slavnim ocem nije u poželjnim odnosima.

Podsjećamo, njegova sestra Dylan već godinama optužuje oca redatelja za pedofiliju - sudski je proces izbjegnut jer dvostruka kriminalna istraga nije donijela nikakve dokaze. Farrow je inače novinar, dobitnik politički dodijeljene Pulitzerove nagrade (za pisanje o Weinsteinovim silovanjima), čiju je knjigu, “Catch and Kill” (“Uhvati i ubij”, u slobodnom prijevodu, op. a.) o seksualnim eskapadama holivudskog producenta objavio - Hachette Book Group.

“Vaša autonomija u uređivačkoj politici ne oslobađa vas moralne odgovornosti!” pisao je Farrow Michaelu Pietschu, izvršnom direktoru HBG-ja. “Kao izdavač knjige ‘Catch and Kill’ i kao vođa kompanije, pružate priliku nasilnim muškarcima da maskiraju svoje zločine!”

Nakon Hachetteove objave da knjiga ipak neće biti prepuštena sudu javnosti, nego beskompromisno cenzurirana, u Allenovu je obranu ustalo neprofitno američko udruženje pisaca, PEN America, koji su satiranje Allenovih memoara nazvali “savršenom olujom”, ističući da “kulturom otkazivanja najviše gube upravo - čitači”.

No, možda je najpreciznije viđenje čitave lakrdije dao velikan američke književnosti Stephen King, u tvitu kojim je objasnio kako se čovjek valja odnositi prema stvarima koje mu se ne sviđaju ili ih prezire:

“Ako mislite da je Woody Allen pedofil, nemojte kupiti njegovu knjigu. Ne kupujte ulaznice za njegove filmove. Nemojte ga otići slušati kad svira jazz u Carlyleu. Glasajte svojim novčanikom. Tako se to radi u Americi.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:41