POLIMAC PREPORUČUJE

Balkanska mafija u Kopenhagenu, prostitucija i lažna obećanja nerotkinjama

Angela Bundalovic kao Miu u seriji ”Copenhagen Cowboy”

 Netflix/Youtube
Refn se u svojoj drugoj seriji vratio motivima kojima se bavio prije - nasilju, atipičnim familijarnim odnosima i nadnaravnom

Danska metropola u kojoj je (naoko) smještena radnja nove Netflixove serije Copenhagen Cowboy komotno bi mogao biti i Had jer uobičajena lica iz kriminalnog podzemlja - ubojice, trgovci ljudima, dileri, batinaši i kojekave izopačene umove koji živnu čim padne mrak - redatelj i scenarist Nicolas Winding Refn (Vožnja, Samo Bog oprašta, Neonski demon) vidi kao demone i utvare.

Refn se u svojoj drugoj seriji vratio motivima kojima se bavio u ranijim radovima kao što su zločin, nasilje, atipični familijarni odnosi te nadnaravno, ali estetici koja ga je proslavila - dugačkim kadrovima, minimalističkoj ali raskošnoj scenografiji, upečatljivoj neonskog rasvjeti te elektroničkoj glazbi.

Copenhagen Cowboy započne, reklo bi se, uobičajeno i očekivano. Prvi likovi koje upoznajemo članovi su poveće balkanske obitelji koja u Kopenhagenu vodi agenciju za manekenke koja je zapravo bordel. Čuvarica djevojaka koje su prisiljene na prostituciju Rosella (Dragana Milutinović) žarko želi dijete, međutim sada je već u godinama kada ne može lako zatrudnjeti. Umjesto da se okrene modernoj medicini, praznovjerna i ritualima opterećena žena "kupi" amajliju Miu (Angela Bundalovic) i uvede je u svoj dom koji dijeli sa suprugom Svenom (Per Thiim Thim). Umjesto da joj donese dijete, Miu u familiju i djevojke koje kontroliraju unese kaos te se vrlo brzo nađe u potencijalno bezizlaznoj i pogibeljnoj situaciji.

Međutim, iako nije fizički impozantne građe, Miu ubrzo pokaže da je izuzetno snalažljiva i perceptivna, ali i moćna, no nikako ne u tradicionalnom smislu.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju novom projektu enigmatičnog Windinga Refna i njegovoj začudnoj estetici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:31