ČOVJEK ŠIŠMIŠ

BATMAN SLAVI 75. ROĐENDAN Junak lišen supermoći kojeg se nikako ne možemo zasititi

Borac za pravdu iz Gothama

Magazin The Hollywood Reporter nije puno oklijevao koga treba pozvati kao počasnog kolumnista u povodu Batmanova 75. rođendana - Kevina Smitha, redatelja kultne “no budget” komedije “Trgovci”, ali i scenarista za jedan od stripova o zakrabuljenom osvetniku te izvršnog producenta i protagonista urnebesne serije “Muškarci od stripova” koju emitira AMC. Smith je jezgrovito objasnio zašto voli Batmana: zato što nema super moći, on je zapravo običan čovjek koji se snagom volje preobrazio u super junaka. Okej, ima tu nevjerojatnih gadgeta kakav je Batmobile, a i Batcave, špilja u kojoj on krije svoja pomagala, doima se impozantno, no u njemu još možete prepoznati dječaka po imenu Bruce Wayne kojem su naočigled ubili roditelje i koji se poslije posvetio borbi protiv zločina u fiktivnom Gotham Cityju.

U svibnju 1939. edicija “Detective Comics” objavila je prvi strip o Batmanu: ilustrator je bio Bob Kane, a scenarist Bill Finger. Nije se tu radilo o frcanju novih ideja, “Superman” je postigao veliki uspjeh i trebalo je još takve robe. Kane je bio zaslužan za osmišljavanje Batmanova dizajna, a njegova kreacija je već naredne godine dobila zasebno strip izdanje. Uslijedile su radio i televizijske serije, a od potonjih je najpopularnija bila ona iz šezdesetih s Adamom Westom u naslovnoj ulozi, karakteristična po tome što je više polagala na zafrkanciju nego na uzbuđenja: a što drugo i napraviti s tipom koji uokolo hoda u crnim tajicama, s maskom šišmiša na glavi.

Zaokret od campa

Za 40. rođendan Hollywood je poklonio Batmanu njegov prvi blockbuster. Tim Burton nije bio loš odabir za redatelja, za glavnu ulogu angažirao je Michaela Keatona koji se dotad nametnuo uglavnom kao komičar, a sada je morao glumiti krajnje ozbiljno, i kad je bio Bruce Wayne i kad bi se preobrazio u Batmana. Darkeri su već bili gurnuti na marginu kada ih je Burton vratio natrag u modu: film je bio sav u tamnim tonovima, zašarenio bi se tek pojavom Jokera, koji se obožavao kričavo oblačiti i ugodno osjećao u upravo takvim ambijentima. Interpretacija Jacka Nicholsona jedni je sporni sastojak tog velikog hita, njegova gluma je na rubu parodije, čista suprotnost majstorskoj izvedbi Heatha Ledgera dva desetljeća kasnije, koji je Jokera pozicionirao kako spada, kao zastrašujućeg ultra anarhista.

“Batman” je u tom nizu imao još tri izdanja, Keatona je najprije zamijenio Val Kilmer, potom George Clooney, a serijal je dospio u slijepu ulicu nakon “Batmana i Robina”, u kojem su elementi “campa” tako prevladali da su gotovo zagušili radnju. Srećom, u stripu su znali koji je pravi put: briljantni Frank Miller još je 1986. nacrtao “Povratak viteza tame”, o kojem naslov sve govori, a podjednako čuveni Alan Moore dao je svoj prilog tom usmjerenju albumom “Batman: Ubojita šala”. Ti su stripovi bili glavna inspiracija Christopheru Nolanu kada je predložio kompaniji Warner Bros. da uskrsnu serijal, ali na novim osnovama: njegov Bruce Wayne rijetko je zbijao šale, za što nije bilo ni razloga, jer je uokolo njega sve bilo u rasulu.

I glumac koji ga je igrao - Christian Bale - bio je takav tip, nije bez razloga prije toga igrao u “Američkom psihu”. Unatoč tome što je bila zadojena mrakom i katastrofičnim situacijama, Nolanova trilogija prometnula se među najkomercijalnije filmove svih vremena, što je najbolji pokazatelj kakvog Batmana zapravo publika želi.

Novi projekti

Po nedavnom glasanju utjecajnog IGN-a, Batman je zauzeo drugo mjesto na listi najvažnijih super junaka svih vremena: prvi je, razumljivo, Superman, a treći Spider-Man.

Warner Bros. upravo producira seriju “Gotham”, čiji će protagonist biti murjak Jim Gordon, prijatelj Brucea Waynea, ali će se radnja odigravati prije bilo koje Batmanove pustolovine. Čovjeka Šišmiša u njoj neće biti, no zato će biti prominentan u dva blockbustera, “Batman protiv Supermana” i “Liga za pravdu”, u kojima će se suočiti, ali i surađivati sa snagatorom s Kriptona. Novi Batman bit će Ben Affleck: tim odabirom mnogi nisu oduševljeni, no valjda u Hollywoodu znaju što rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:31