MATTHEW VAUGHN

Bavio se Gavrilom Principom koji je imao zadatak ubiti Franju Ferdinanda, no propustio je priliku. I novi uradak obećava...

Henry Cavill i Dua Lipa

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Argylle je nadimak glavnog junaka. On je iskusni špijun s tko zna koliko identiteta, ali oni koji mu žele nauditi znaju s kim imaju posla

Najbolja preporuka novom holivudskom blockbusteru "Argylle", ime je njegova redatelja i scenarista. To je Matthew Vaughn, kojega pamtimo prema filmovima "Zvjezdana prašina", "Štemer", "X-Men: Nova generacija" te prema franšizi "Kingsmen". Njezin zadnji izdanak koji smo vidjeli zvao se "King‘s Man: Početak", i prava je šteta ako ste ga propustili: u njemu, naime, zagonetni zlikovac skuplja odabranu ekipu koja će gurnuti svijet u 1. svjetski rat, a jedan od članova je Gavrilo Princip (glumi ga Švicarac Joel Basman). Njegov je zadatak ubiti nadvojvodu Franju Ferdinanda prilikom posjeta Sarajevu, međutim, propustio je prvu priliku, i činilo se da od atentata nema ništa, ali automobil uglednog gosta skrenuo je u slijepu ulicu i sada se istim putem mora vratiti. Ovaj put Princip je bio na visini zadatka, i njegov čin izazvao je masovno krvoproliće.

Osim što je odličan redatelj i scenarist, Vaughn je prilično zanimljiva ličnost. Pravo mu je ime Matthew Allard de Vere Drummond, njegova majka bila je u vezi s glumcem Robertom Vaughnom, no biološki otac mu je bio bankar George Albert Harley de Vere Drummond, tako da mu je to prezime ostalo u službenim dokumentima, ali u svijetu filma potpisuje se kao Matthew Vaughn. Supruga mu je inače nekadašnji supermodel Claudia Schiffer, s njom ima troje djece, imaju nekoliko kuća na raznim krajevima Engleske, ali za neke od njih unajmili su zaštitare u strahu od provalnika i najobičnijih znatiželjnika.

Što znači naslov "Argylle"? To je nadimak glavnog junaka kojega glumi Henry Cavill, nekadašnji Superman u filmovima Warner Bros.-a i DC Comicsa. On je iskusni špijun s tko zna koliko identiteta, ali oni koji mu žele nauditi znaju s kim imaju posla. Svega toga nije svjesna Elly Conway (Bryce Dallas Howard), introvertna spisateljica špijunskih romana, koja jedva izlazi iz kuće, jedina veza sa svijetom joj je njezina majka Ruth (Catherine O‘Hara), a najviše je vezana uz svog mačka Alfieja. Problem je što jedan od njezinih romana previše podsjeća na aktivnosti stvarnog špijunskog sindikata, poznatog samo po zlu, pa se za nju počnu zanimati prilično neugodni tipovi. Zato joj na vrata zakuca dvostruki špijun Alden (Sam Rockwell), kako bi je upozorio na opasnosti koje joj prijete. I tako se skromna, samozatajna spisateljica našla u opasnom vrtlogu o kakvom nije mogla ni sanjati. Jedini koji je stjecajem okolnosti prilično vjerno opisala u svojim romanima.

Vaughn je nakrcao film zanimljivim imenima, od kojih neka nisu profesionalni glumci, poput pjevačice albanskih korijena Due Lipe. Ariana DeBose zvijezda je brodvejskih mjuzikla i u dva navrata vodila je nagradu Tony, a priliku da se proslavi i na filmu prvi joj je dao Steven Spielberg, kad je prije dvije godine ekranizirao slavni mjuzikl "Priča sa Zapadne strane": za taj nastup dobila je Oscara za najbolju sporednu ulogu. U glumačkoj ekipi je i Bryan Cranston, nezaboravni Walter White iz serije "Breaking Bad", te John Cena, bivši hrvač, kasnije reper, a danas zvijezda akcijskih filmova. Uz njih je Samuel L. Jackson, a našlo se mjesta i za izvrsnog engleskog karakternog glumca Richarda E. Granta.

Budžet je popriličan, Apple+ platio je projekt 200 milijuna dolara, a Universal, koji je lani proglašen najprofitabilnijom holivudskom kompanijom, figurira kao distributer. Ako sve prođe prema predviđanjima, Vaughn namjerava iz "Argyllea" napraviti trilogiju, u nju uplesti "Kingsmene" i još jednu tajnovitu franšizu.

Argylle

am.-brit. špijun. akc. komedija, 2024.

REDATELJ: Matthew Vaughn

BUDŽET: 200 milijuna dolara

U KINIMA: od 1. veljače

U VRTLOGU ŠPIJUNA

Henry Cavill

Redatelj je bio siguran da će glumac biti izabran za narednog Jamesa Bonda, pa kad se to nije dogodilo, omogućio mu je u ovom filmu da izigrava svojevrsnu inačicu tajnog agenta 007. Nakon "Argyllea" i serije "The Witcher", priprema dva filma s Vaughnovim prijateljem Guyjem Ritchiejem, prvi je "Ministarstvo nepoštenog ratovanja", a drugi još nema naslova.

Bryce Dallas Howard

Kćeri uglednog redatelja Rona Howarda, probojne uloge dao je M. Night Shyamalan u filmovima fantastike "Zaselak" i "Žena iz vode". Poslije se afirmirala u franšizi "Jurski svijet", nastupila je čak u tri filma, a u posljednje vrijeme vrlo uspješno obavlja posao redateljice u serijama "Mandalorian" i "Knjiga Bobe Fetta", obje iz univerzuma "Ratova zvijezda". S ocem je prvi put surađivala u dokumentarcu "Tatice".

Sam Rockwell

Ugledni kazališni i filmski glumac samo je jednom dobio Oscara, za sporednu ulogu u trileru Martina McDonagha "Tri plakata izvan grada". Najviše mu leže karakterne uloge, poput onih u filmovima "Ispovijesti opasnog uma" Georgea Clooneyja, "Mjesec" Duncana Jonesa i "Jojo Rabbit" Taike Waititija. Uskoro bi trebalo početi snimanje biografskog filma o Merleu Haggardu, legendi country glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:23