A Very British...

BBC-jeva hit serija uznemirila dušebrižnike: ‘seks vojvotkinje prikazan je previše eksplicitno‘

Snimanje serije ”A Very British Scandal”

 Perry Smylie/Mirrorpix/Profimedia
Tumači se kako je vojvotkinja Margaret pokazana kao žena nezasitnih apetita. Nakon BBC-ja, serija stiže na Amazon Prime

Ništa ne mami niti plijeni pažnju u stvarnosti niti na filmu kao sočan skandal. Ljubav, mržnja, strast, bijes...i sve to pred budnim okom javnosti. Fokus je to nove BBC-jeve serije "A Very British Scandal" (Veoma britanski skandal) dramatizacije svjetskoj javnosti poznatog, zloglasnog razvoda vojvotkinje od Argylla Margaret Campbell (Claire Foy) i njezinog supruga, vojvode od Argylla Iana Campbella (Paul Bettany), koji je šezdesetih godina 20. stoljeća društvo šokirao optužbama za nevjeru, seksualnim skandalom te iznošenjem prljavog veša.

Jedan od najskandaloznijih trenutaka tijekom njihovog dramatičnog razvoda dogodio se kada je isplivala eksplicitna fotografija vojvotkinje koja pruža oralni seks nepoznatom muškarcu, a Margaretin je identitet otkrila njena biserna ogrlica, piše The Guardian.

"A Very British Scandal" druga je sezona serijala o medijski popraćenim skandalima ljudi iz britanskog javnog života, a prethodi joj "A Very English Scandal", prva sezona koja kroz tri epizode prati liberalnog člana britanskog parlamenta Jeremyja Thorpea (Hugh Grant) te niz događaja koji su uslijedili kao posljedica njegove homoseksualne veze s dvadesetjednogoišnjim Normanom Josiffeom (Ben Whishaw).

Miniserija prati Thorpeovu vezu s mlađahnim muškarcem, Normanove ucjene te očajnički, radikalni potez kojim Thorpe pokušava spasiti svoju političku karijeru, kojoj prijeti koristoljubivost osvetoljubivog bivšeg ljubavnika.

Slijedeći ton koji je postavila prva sezona,"A Very British Scandal" uprizorio je intenzivnu ljubavnu aferu oženjenog Campbella i članice visokog društva Margaret, kraj ljubavi, koja se ubrzo pretvorila u mržnju te nemilosrdnu borbu supružnika u nastojanju da unište jedan drugoga jer početna strast nije mogla nadvladati Campbellovu naglu i neugodnu narav te poročno i nasilno ponašanje. Na njenu sreću, Margaret je ravnopravni protivnik, a njene joj izdržljivost i neosjetljivost pomažu da se zaštiti od niskih udaraca bivšega muža kojega je prethodno financijski pomagala.

Bijesni je muž, naime, bivšu suprugu prikazivao promiskuitetnom i nemoralnom te ju je optužio da je za vrijeme braka imala čak 88 ljubavnika, uključujući filmske zvijezde, članove kraljevske obitelji te političare, prenosi The Daily Mail.

Prikaz protagonistkinje u seriji scenaristice Sarah Phelps (poznate po adaptacijama kriminalističkih romana Agathe Christie te po adaptacijama Olivera Twista, Velikih očekivanja i romana J.K.Rowling "The Casual Vacancy") također sugerira da su njezini seksualni apetiti bili nezasitni.

Već u prvih trideset minuta prve epizode prikazane su tri scene seksa, što je potaknulo komentare, reakcije i polemike čitave britanske javnosti.

I sama glavna glumica Claire Foy, najpoznatija po zapaženoj ulozi u izrazito uspješnoj i hvaljenoj seriji "Kruna", izrazila je nezadovoljstvo snimanjem scena seksa, zbog kojih se osjećala "izloženo te iskorišteno".

Neugodno iskustvo glumice na neki način podsjeća na iskustva lika kojeg tumači. Margaret je za vrijeme suđenja blaćena i javno kritizirana, a javno je, kroz priče ili mitove o njenoj nimfomanskoj prirodi te eksplicitne fotografije izložena i njena intima i privatnost.

Dosad je prikazana samo prva epizoda serije, a već se digla prašina oko pikantnih detalja ove britanske priče. Sa zanimanjem i nestrpljenjem iščekujemo nove nastavke, kojima zasigurno neće nedostajati kontroverzi, strasti niti krika i bijesa.

Serija se može pogledati na BBC One, BBC iPlayer, a od početka sljedeće godine i ina Amazon Prime Video.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:28