‘BILO JEDNOM U HRVATSKOJ‘

Bili smo na premijeri Sedlarova filma o Tuđmanu: ‘Snimali smo u nemogućim uvjetima, kriva je Nina Obuljen!‘

Jakov Sedlar, Ljubo Ćesić Rojs

 Damir Krajač/Cropix
Film završava neuobičajenom rečenicom: "Ovaj film snimljen je bez potpore Hrvatskog audiovizualnog centra"

Dvorana Cinestara u Branimir centru bila je prepuna. Svi su došli vidjeti što je to sada napravio poznati redatelj Jakov Sedlar svojim filmom 'Bilo jednom u Hrvatskoj' koji se bavi događanjima uoči i tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Ono što je svakako izazvalo najviše pozornosti javnosti je da prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana glumi poznati oskarovac Kevin Spacey.

Sedlarov projekt izazvao je puno pažnje, ali i kontroverzi, čim su mediji objavili prve informacije da bi Tuđmana mogao igrati Kevin Spacey, (nekadašnja) filmska super-zvijezda koja je postala persona non grata u filmskom svijetu nakon višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje.

Iako je prvotno zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, na koncu se Sedlar - nakon što je, kako kaže, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) tri puta odbio financirati njegov film o Tuđmanu - odlučio za igrano-dokumentarni film u kojemu jedinu rolu igra Kevin Spacey.

image
Damir Krajač/Cropix
image

Plakat filma

Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

- Pošto nas je HAVC odbio, nismo mogli napraviti igrani film jer bi to bilo prezahtjevno i preskupo. Odlučili smo se stoga za jednog fantastičnog glumca koji u filmu igra osam Tuđmanovih govora, te posljednji, deveti, monolog, koji počinje rečenicom "Da sam živ, danas bih imao sto godina...". Spacey na engleskom jeziku citira najpoznatije Tuđmanove govore, a osim njega nitko se drugi ne pojavljuje u filmu. Osim sekvenci u kojima Spacey govori u kameru, film ima dosta dijelova u kojima Spacey u "offu" čita Tuđmanove govore - rekao je redatelj Sedlar. Scenarij za konačnu verziju filma o prvom hrvatskom predsjedniku potpisuju Hrvoje Hitrec i Dominik Sedlar.

Redatelj Sedlar žestoko je prozvao ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Rekao je kako film nije dobio nikakvu potporu države. Ipak, izuzetno je zadovoljan jer su, kako je rekao, uspjeli snimiti film u nemogućim uvjetima. Stoga film završava neuobičajenom rečenicom: "Ovaj film snimljen je bez potpore Hrvatskog audiovizualnog centra".

- Institucije su trebale pomoći, ne samo jer se radi o Tuđmanu nego i što se radi o kvalitetnom projektu. Pomogli su nam brojni drugi ljudi. Sretan sam, možemo biti ponosni što je došao Kevin Spacey, najveći svjetski glumac, to je velika stvar. Na jesen će film biti prikazan u sedam velikih američkih gradova, bit ćemo u kinima, ponosan sam zbog toga - kaže Sedlar.

image

Jakov Sedlar, Ozren Bonačić

Damir Krajač/Cropix
image

Premijera filma u Branimir centru

Damir Krajač/Cropix
image

Jakov Sedlar

Damir Krajač/Cropix
image

Jakov Sedlar, Ozren Bonačić

Damir Krajač/Cropix

- Obratio sam se na dvije adrese hrvatskih tvrtki koje su u državnom vlasništvu, ali ministrica kulture opet je postala prepreka da se taj dio riješi i da film uđe u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu, kao što je predviđeno. Već je dogovoreno 19 distribucija po Hrvatskoj i 14 po svijetu, ali one se neće dogoditi dok ne podmirimo taj zadnji račun. S ovog mjesta protestiram protiv rada ministrice kulture koja se pokazala potpuno nekompetentna osoba za ono što radi. Njezinim radim mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar - rekao je između ostalog Sedlar nakon premijere.

Komentirajući velik interes publike rekao je kako će Tuđman zauvijek biti tema koja će zaokupljati publiku.

- To je povijest, ne možeš dva puta stvoriti državu, samo jednom. Tuđman je bio kompleksna osoba i nadam se da će ljudi nakon gledanja filma biti zadovoljni. Napravio sam sve da tako bude, vidjet ćemo - rekao je. Otkrio je da se radi o kompleksnoj temi koju je bilo teško obraditi.

- To je priča o Tuđmanu, ali i o Hrvatskoj. Tuđman nije bio projekt Moskve ili Bruxellesa, bio je svoj projekt. Cijeli život se pripremao kako napraviti slobodnu Hrvatsku - kazao je za Jutarnji Sedlar. Rekao je kako mu je žao što nije stigao Spacey, ali je najavio da on u Zagreb stiže na jesen.

Među gostima bili su Josip Radeljak, Ljubo Ćesić Rojs, Vesna Škare Ožbolt, Ljerka Mintas Hodak i Zvonimir Hodak te članovi obitelji Tuđman.

image

Ivica Lovrić

Damir Krajač/Cropix
image

Ljubo Ćesić Rojs

Damir Krajač/Cropix
image

Josip Radeljak

Damir Krajač/Cropix
image

Josip Radeljak

Damir Krajač/Cropix
image

Mirko Barišić, Božica Barišić

Damir Krajač/Cropix
image

Ljerka Mintas-Hodak, Zvonimir Hodak

Damir Krajač/Cropix
image

Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas-Hodak, Zvonimir Hodak

Damir Krajač/Cropix
image

Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas-Hodak, Zvonimir Hodak

Damir Krajač/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:07