Novi film Bena Afflecka

Bilo je to 1984., Michael Jordan bio je još novajlija, upravo se pridružio Chicago Bullsima...

Ben Affleck kao Phil Knight

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Affleck se nekoliko puta našao sa sportskom legendom u društvu, na kartaškim seansama, ali je izbjegavao golf

Ben Affleck upravo je osnovao kompaniju Artists Equity, zajedno s prijateljem Mattom Damonom. Uostalom, njih dvojica su još 1997. napisali scenarij za "Dobri Will Hunting", taj je nagrađen Oscarom, a Affleck je s 25 godina postao najmlađi dobitnik priznanja u toj kategoriji (Damonu je bilo 27 godina). Zašto nova kompanija kad u Hollywoodu mogu imati što požele? Zato što žele nabavljati i razvijati projekte, a svjesni su da se "tvornica snova" poprilično promijenila otkad su streaming platforme ugrozile kina. Također, kako bi animirali važne suradnike koje su angažirali, poput direktora fotografije, scenografa i kostimografa, ponudili su im pogodnost koju velike kompanije daju samo producentima, redateljima i glumcima, sudjelovanje u raspodjeli dobiti, ovisno o zaradi dotičnog filma. Prvi projekt na kojem su radili je "Air", priča o tome kako su nastale tenisice "Air Jordan", zahvaljujući kojime je sportska marka Nike prestigla svoje konkurente Adidas i Converse.

Bilo je to 1984., Michael Jordan bio je još novajlija, upravo se pridružio Chicago Bullsima, ali je Sonny Vaccaro (Matt Damon), voditelj odjela za košarku u Nikeu, već zapazio njegov golemi potencijal. Nike se dotad specijalizirao za tenisice za trčanje, šef kompanije Phil Knight (Ben Affleck) već je htio ukinuti odjel za košarku, kad mu je Vaccaro došao s prijedlogom da se povežu s Jordanom. Nikad dotad tenisice se nisu nazivale po košarkašima, Jordanov agent primio ih je podsmješljivo, ali dobili su mig da Jordana ni ne moraju kontaktirati, puno je važnija njegova majka Deloris (Viola Davis).

Pregovori su bili važni kako u filmu tako i u životu. Affleck - koji je odlučio režirati film po scenariju Alexa Converyja (potonji se dugo nalazio na tzv. crnoj listi, kako su kategorizirali najbolje nerealizirane predloške) - nekoliko se puta našao sa sportskom legendom u društvu, na kartaškim seansama, ali je izbjegavao golf, koji je Jordan obožavao, jer mu je bio suviše dosadan. Naposljetku je shvatio da mu njegovo odobrenje i nije tako presudno, jer se on i ne pojavljuje u filmu kao ličnost, samo u arhivskim snimcima, no zato mu je trebala dozvola njegove obitelji, kompanije Nike i još sve sile važnih sportskih institucija. Problem je bio i s glumcima. Tko će glumiti Jordanovu majku? Affleck je odmah pomislio na Violu Davis, dobitnicu svih najvažnijih umjetničkih priznanja (Emmy, Grammy, Oscar i Tony), ali je u zadnji čas shvatio da je njezina uloga u scenariju suviše mala. I kad mu je još sam Jordan spomenuo da bi volio da mu ta glumica igra majku, odmah su se bacili na prekrajanje scenarija, koje je ionako bilo nužno, jer su u pripremama za film doznali puno više o tajnama košarkaške scene nego što ih je znao autor Alex Convery. Violu Davis pridobili su time što su ulogu njezina filmskog supruga dali njezinom pravom mužu, producentu i glumcu Juliusu Tennonu.

Distributer im je postao Amazon, ali su se odmah dogovorili da film prvo mora u kina, a tek onda na njegovu streaming platformu. Uostalom, spot koji su emitirali u pauzi Super Bowla, finala američkog nogometa, platili su 7 milijuna dolara. I taj je film, kao i "John Wick 4" i "Dungeons & Dragons: Čast lopova", imao premijeru na nedavno završenom festivalu South by Southwest (SXSW) u Austinu, a najbolja je vijest da je ispraćen odličnim kritikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 15:41