POLIMAC PREPORUČUJE

Bio je desna ruka diktatora, radio je sve što mu je ovaj rekao. No, radio je i na svoju ruku te za KGB...

Alec Secăreanu u seriji ”Spy/Master”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Spy/Master izvrsna je špijunska serija u kojoj nikada zapravo ne znate tko igra za koju stranu

Nakon što su filmovi rumunjskih redatelja Cristija Puiua, Cristiana Mungiua i Radua Judea osvojili filmofile diljem svijeta, isto polazi za rukom i rumunjskim televizijskim serijama.

Kriminalistička drama Sjene koju su režirali Bogdan Mirică and Igor Cobileanski postala je 2015. prva serija europskog HBO-a koja se emitirala u Sjedinjenim Američkim Državama. Sjene su dogurale do tri sezone zahvaljujući magnetizmu glavnog glumca Șerbana Pavlua i napetoj priči o batinašu koji od svoje obitelji taji da radi za mafiju.

Za razliku od Sjena, nova rumunjska serija Spy/Master koja polako ali sigurno skuplja predanu publiku bavi se Hladnim ratom, naoko neiscrpnim vrelom pripovjedačke inspiracije.

Spy/Master napisale su Kirsten Peters i Adina Sădeanu, a svih šest epizoda prve sezone režirao je Christopher Smith. Djelomično inspirirana istinitim događajima, serija prati Victora Godeanua (Alec Secăreanu), visokog dužnosnika rumunjske tajne službe i savjetnika predsjednika Nicolaea Ceaușescua te špijuna koji 1978. odluči prebjeći u SAD.

Spy/Master je za vrijeme razvoja pobijedio na scenarističkom natjecanju koje je organizirao HBO Rumunjska, a autorski je tim umješno rekreirao Zapadnu Njemačku i Rumunjsku iz vremena Hladnog rata.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o ovoj uzbudljivoj seriji koja zaslužuje više pažnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:11