DIVLJAČ JE PUŠTENA

Bivši špijun povukao se u mirovinu, vodi restoran i brine o obitelji, međutim, tajna služba treba njegove usluge i dovodi ga u nevolju...

Le fauve est lâché

 Cinéphonic - Les Productions Elan
Glumac Lino Ventura baš nije bio oduševljen redateljem Mauriceom Labroom, ali mu se odmah dopao njegov pomoćnik i koscenarist Claude Sautet

Na prijelazu pedesetih u šezdesete Lino Ventura je stasao u punokrvnog akcijskog junaka.

Bivši europski prvak u hrvanju grčko-rimskim stilom morao je odustati od tog sporta zbog povrede, a kao glumca otkrio ga je francuski klasik Jacques Becker u filmu "Ne diraj u lovu", u kojem je odmah privukao pažnju svog partnera Jeana Gabina: taj je bio impresioniran njegovim prirodnim darom i nagovarao redatelje da ga angažiraju u nekolicini krimića u kojima je i sam igrao.

Postupno ga više nitko nije trebao gurati, sam je izborio svoje mjesto, iako u sporednim ulogama, ali od 1958., u špijunskom krimiću "Maska gorile", postaje zvijezda. "Divljač je puštena" snimljen je naredne godine, u nas je bio veliki hit, kao i u prethodnom filmu Ventura igra bivšeg špijuna koji se povukao u mirovinu, vodi restoran i brine o obitelji, međutim, tajna služba treba njegove usluge i dovodi ga u nevolju.

Glumac baš nije bio oduševljen redateljem Mauriceom Labroom, ali mu se odmah dopao njegov pomoćnik i koscenarist Claude Sautet, koji je inscenirao uzbudljivu završnicu.

Poslije su skupa napravili "Vreli asfalt" (1960), djelomično snimljen u Italiji, priključio im se i mladi Jean-Paul Belmondo i nastao je sjajni krimić vrijedan svake antologije tog žanra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:08