'LUDI BOŽIĆ U UREDU'

BJESOMUČNA OPIJANJA KAO MAMAC ZA PUBLIKU Nema više holivudskih klasika, ovdje likovi vole božićne tulume gdje će se dobro napiti i malo razulariti

Davno su prošla vremena poticajnih božićnih filmova. Holivudski klasici “Divan život” i “Čudo na 47 ulici” još se vrte samo na televiziji, dok u kinima igra posve druga vrsta blagdanskih proizvoda - “Krvavi Božić”, “Zločesti Djed Mraz” i “Kako preskočiti Božić”.

Vrhunac je crna komedija “Četiri Božića” s Vinceom Vaugnom i Reese Witherspoon u kojoj dvoje protagonista uvijek za blagdan napuste Ameriku kako bi izbjegli slavlje s novim obiteljima svojih rastavljenih roditelja.

Objed uz puricu, mlince i nepodnošljivu rodbinu? Užas.

“Ludi Božić u uredu” unosi izvjesne izmjene u te nove stereotipove. Njegovi protagonisti nemaju ništa protiv tuluma za Badnjak na kojem će se malo razulariti, dobro napiti i drogirati, a možda bude i seksa. Mjesto radnje je kompjutorska kompanija koja je u nevolji jer vrhovna šefica smatra da je njihov rast profita nezadovoljavajući, a kad još čuje da pripremaju božićnu zabavu samo što ne poludi.

Njezina ideja božićnih darova je drakonska - otpuštanje radnika, smanjenje plaća i ukidanje bonusa. To je Amerika koju nam često pokazuju nakon sloma burze iz 2008., ali rijetko kad vezano uz najomiljeniji blagdan, Amerika u kojoj se strahuje za posao i u kojoj bi visoko pozicionirani službenik preko noći mogao završiti na ulici među beskućnicima. Svako rezanje obiteljskog budžeta povlači i srozavanje standarda, djeci se više ne jamče dobre škole i koledži, ukratko, ništa nije sigurno u donedavnoj zemlji izobilja.

S takvim “crnjakom” teško da bi privukli publiku, pa su unesene važne izmjene. Stroga šefica (Jennifer Aniston) zapravo je sestra voditelja branše kojoj prijeti ukidanje (T. J. Miller), njezine mjere imaju korijene u djetinjstvu, naime, otac je uvijek preferirao brata zafrkanta a ne nju, a kako je to već s rodbinskim vezama, uvijek ima šanse da se ponešto zagladi.

Povrh svega, bratova rukovodeća ekipa, tehnički direktor (Jason Bateman) i šefica informatike (Olivia Munn), imaju ideju da ludim božićnim tulumom privuku jakog poslovnog partnera čija bi narudžba spasila njihov ogranak.

I sad dolazi dio filma koji je mamac za publiku. Bjesomučna opijanja, vrećice kokaina ubačene u raspršivač čine čuda u stvaranju dobre atmosfere, na zabavu navaljuju i prolaznici koji s tom firmom nemaju veze, kroz prozor lete kompjuteri, printeri, kopirke, pa čak i čitavi radni stolovi, tu i tamo bljesnu spolovila, ukratko zavlada opća anarhija kao da se snima novi nastavak “Mamurluka”.

Popriličan je problem što redatelji Josh Gordon i Will Speck ne uspijevaju povezati sve te rogobatne dijelove u suvislu cjelinu. Puno bolje su se snašli u provokativnoj romantičnoj komediji “Zamjena”, također s Jennifer Aniston i Jasonom Batemanom kao protagonistima, dok je “Ludi Božić u uredu” zahtijevao puno više discipline, lucidnosti pa i duhovitosti. Kada se nakon atmosfere općeg raspada pokaže da je Amerika još uvijek na čvrstim temeljima, nekako se osjetite prevarenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:18