BALET I KINO

Boljšoj balet nedjeljom u kinu uživo iz Moskve!

ZAGREB - Ljubitelji baleta neće više lomiti ruke (i kartice) oko cijene paket-aranžmana do Moskve, koji uključuje i papreno skupe ulaznice za neku od izvedbi Baleta Ruskoga državnog akademskog kazališta Boljšoja. Naime, od ovoga je mjeseca i Zagreb na ekskluzivnom popisu gradova u kojima će se publika u kinodvoranama moći uključiti u izravan prijenos baletnih predstava čuvenoga Boljšoja.

Četiri prijenosa

Prvi je na redu, naravno, “Orašar”, prekrasna baletna bajka na glazbu Čajkovskoga, nezaobilazna na svim pozornicama svijeta u ovo blagdansko vrijeme. Koreografiju i libreto ove produkcije potpisuje legendarni maestro Jurij Grigorovič, koji je bio umjetnički ravnatelj Boljšoja gotovo tri desetljeća. Najavljena su četiri prijenosa, a u Zagrebu je adresa za balet 19. prosinca - kino Movieplex u Centru Kaptol!

Moskovski Boljšoj teatar, čuven po baletu i operi, proteklih je godina prolazio kroz jedno od najtežih razdoblja u svojoj burnoj povijesti. Zgradu sagrađenu 1776. smatraju simbolom ruske kulture. S derutnim krovom i klimavim temeljima dočekala je kraj komunizma.

Kriza u Boljšoju

Radovi, čiji je početak zahtijevao financijsku injekciju od 400 milijuna dolara, konačno su počeli 2005., ali je dotad ugled konzervativnog umjetničkog vodstva već bio narušen. Kao u najcrnjim sovjetskim danima tadašnjeg ravnatelja Vasiljeva smijenio je sam Vladimir Putin.

Nekima je osobito zanimljiva bila činjenica da je Putin rođen u Sankt Peterburgu - gradu carskoga, Marijinskog kazališta, najozbiljnijeg konkurenta Boljšoju.

Novo vodstvo

No, projekt “Balet u kinu” svjedoči kako novo vodstvo ide ukorak s novim vremenom. Direktni prijenosi, koji još uključuju i “Class Concert” s “Giselle” (siječanj), “Don Quijotea” (ožujak) i “Coppeliu” (svibanj), održavaju se nedjeljama, u 19 sati po moskovskome vremenu, što bi kod nas bilo 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:22