HOĆE LI MU NAŠTETITI?

Bombastična optužba uoči Oscara: ‘Natječe se za najbolji film, a plagirao je moj rad redak po redak! Imam dokaze‘

Dominic Sessa i Paul Giamatti, film ”The Holdovers”

 Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
Film nominiran za Oscara ‘The Holdovers‘ scenarist Simon Stephenson optužuje za plagijat

Uoči večerašnje dodjele Oscara, jedan od nominiranih filmova u kategoriji za najbolji film, "The Holdovers", optužen je da je "plagirao redak po redak" desetljeće star scenarij za film koji nikada nije snimljen, prenosi NY Post.

Simon Stephenson, najpoznatiji po radu na popularnim filmovima "Luca" i "Paddington 2", iznio je bombastične optužbe u e-mailovima koje je uputio na adresu Udruženja pisaca Amerike, a koje je dobio Variety.

Scenarist navodi da je redatelj "The Holdoversa", Alexander Payne, vjerojatno pročitao scenarij za njegov vrlo sličan film "Frisco", koji je 2013. kružio Hollywoodom te bio na "crnoj listi" scenarija u industriji, gdje je završio na trećem mjestu.

“Dokazi da je scenarij ‘The Holdoversa‘ plagiran redak po redak iz ‘Frisca‘ su zaista porazni. Svatko tko pogleda čak i najkraći primjerak gotovo uvijek prokomentira to jednom riječju - ‘drsko‘", napisao je Stephenson u svom e-mailu koji je poslao Lesley Mackey, jednoj od šefova na WGA-u.

“Frisco” je drama koja prati mrzovoljnog djelatnika dječje bolnice koji zaglavi tako da mora paziti na svoju 15-godišnju učenicu — slično kao što Paul Giamatti glumi strogog učitelja klasike u internatu u Novoj Engleskoj, koji je prisiljen pratiti šačicu učenika koji nemaju kamo na božićne praznike.

Stephenson je pažljivo usporedio dva filma scenu po scenu, kao i važne sekvence te dijaloge.

Tvrdi da je Payne pregledao scenarij za "Frisco" 2013. te da ga je ponovno dobio krajem 2019., prije nego što se javio filmskom producentu Davidu Hermingsonu u vezi ‘The Holdoversa‘. Hemingson je također dobio nominaciju za Oscara za najbolji originalni scenarij.

"Mogu dokazati bez ikakve sumnje da je scenarij za film koji je trenutno na putu da osvoji Oscara za scenarij zapravo plagijat - te da koristi dijelove mog popularnog nikad snimljenog scenarija. Također mogu pokazati da je redatelju ovog uvredljivog filma bio poslan moj scenarij i da ga je on pročitao u dva navrata, prije nego što je krenuo raditi na ovom uvredljivom filmu", navodi Stephenson u pismu odboru WGA-e.

image

Alexander Payne

Lisa Oconnor/Aff-usa.com/Pa Images/Profimedia/Lisa Oconnor/Aff-usa.com/Pa Images/Profimedia

Stephenson tvrdi da samo pet dijelova iz "The Holdoversa" nije navedeno i u njegovom scenariju za "Frisco" - uključujući, ironično, pozadinsku priču o tome kako se netko izvukao s plagijatom.

“Pod ‘smislenom cjelinom‘ mislim doslovno na sve - priču, likove, strukturu, scene, dijaloge, cijelu stvar. Neki od njih su jednostavno suludo drski: mnoge od najvažnijih scena zapravo su nepromijenjene i čak ostaju vidljivo identični na stranicama scenarija."

Inače, "The Holdovers" je nominiran u pet kategorija na ovogodišnjim Oscarima, uključujući najbolji originalni scenarij.

Stephenson i Payne odbili su komentirati ove optužbe. Payne je ranije osvojio dva Oscara za najbolji adaptirani scenarij za svoje filmove "Sideways" (2005.) i "The Descendants" (2012.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:52