Prestižni festival

"Bosanski lonac" u natjecateljskom je programu Filmskog festivala u Goi

Dejan Aćimovic, Bruna Tudor i Senad Bašić u sceni uz filma

 Promo/
U ovoj toploj komediji Pave Marinkovića gledamo Senada Bašića kao ne baš uspješnog pjesnika kojeg žele deportirati iz Austrije gdje već dugo živi

“Bosanski lonac”, dugometražni igrani film redatelja Pave Marinkovića nastao u hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, uvršten je u prestižni Međunarodni natjecateljski program 54. Međunarodnog filmskog festivala u Indiji (IFFI Goa). "Bosanski lonac" konkurira za najpoželjniju nagradu festivala, Zlatnog pauna.

IFFI Goa jedan je od najvažnijih azijskih filmskih festivala, akreditiran statusom A-liste od strane FIAPF-a, a održat će se od 20. do 28. studenog 2023. Nakon više od godinu dana, hrvatska kinematografija će ponovno biti zastupljena u glavnom natjecateljskom programu jednog festivala s A-liste.

Međunarodnu glumačku postavu predvode Senad Bašić, Andreas Kiendl, Bruna Bebić i Zlatko Burić, a "Bosanski lonac" isprepliće priču koja istražuje život neuspješnog bosanskog pjesnika koji živi u Austriji, suočavajući se s nepredvidivim i često duhovitim izazovima koje donosi njegova nadolazeća deportacija.

“Bosanski lonac” svjetsku je premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu, a nakon što ga je u kinodvoranama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine pogledalo gotovo 10 i pol tisuća gledatelja film kreće i u austrijsku distribuciju. Svoju će austrijsku premijeru imati u Grazu, nakon čega će se prikazivati u kinodvoranama u Beču, Innsbrucku, Linzu, Klagenfurtu, St. Pöltenu i Welsu, a uvršten je i u natjecateljski program Filmfestivala Radstadt.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:25