Topla priča o prijateljstvu

Božićni film kojeg je u domaćim kinima pogledalo preko 30 tisuća ljudi. Dječak Erik iz obitelji alkololičara i djevojka Lucija...

Scena iz dječjeg filma Kapa

 Željko Stevanić/ifp
Redatelj filma ‘Kapa‘ Slobodan Maksimović: ‘Drago mi je da je dječja publika u svim zemljama u kojima se prikazuje, odabrala film kao najzanimljiviji kino naslov ovog Božića

Film u čijem su nastajanju sudjelovali brojni hrvatski partneri, u samo šest tjedana prikazivanja u našoj zemlji zabilježio je preko 31.000 kino gledatelja. Iznimna posjećenost kino dvorana ostvarena je i u drugim državama u kojima se Kapa prikazuje - u Sloveniji, Luxembourgu, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini gdje je film Kapa pogledalo ukupno preko 85.000 gledatelja.

Slovenski redatelj Slobodan Maksimović, kojemu je ovo prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija, ponosan je na ovaj veliki uspjeh: "Drago mi je da je dječja publika u svim zemljama u kojima se prikazuje, odabrala Kapu kao najzanimljiviji kino naslov ovog Božića. Djeca cijene filmove koji pričaju priče iz njihove vlastite perspektive. Zato su i nagradili naš film Kapa ovako dobrim odazivom u kinima", izjavio je Maksimović.

Podsjetimo, izvrsna ekipa mladih i odraslih glumaca, među kojima jednu od glavnih uloga tumači Franjo Mašković, donosi toplu priču o prijateljstvu, dobroti i univerzalnim ljudskim vrijednostima. Kroz elemente pustolovine, komedije i božićne bajke, film na djeci primjeren način otvara neka važna pitanja o kojima se ne razgovara često.

Pored povjerenja koje mu poklanja publika, ovo kinematografsko ostvarenje je prošli tjedan osvojilo i Nagradu za najbolji film na K3 filmskom festivalu u austrijskom Villachu. Ovo je treća međunarodna nagrada za film Kapa, nakon što je proglašen za Najbolji film Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala te osvojio Nagradu publike Kinokino film festivala u Zagrebu. Svi podaci upućuju na to da je Kapa prepoznata kao kao film koji se dopada djeci a u njemu uživaju i odrasli.

image

Scena iz dječjeg filma Kapa

Željko Stevanić
image
Željko Stevanić/ifp - Senca St

Marina Andree Škop, hrvatska koproducentica filma, ne krije zadovoljstvo nakon ovako sjajnih rezultata u kinima: "Pored svih festivalskih priznanja, za Kapu su najveća nagrada i neskrivene simpatije dječije publike u kinima. Ovaj film otvara mnoga pitanja o kojima nije uobičajeno govoriti s djecom, te je time i snažnija činjenica da su djeca nakon projekcije pod dojmovima te da preporučuju film svojim prijateljima. To je velika čast za sve nas koji smo sudjelovali u radu na ovom ostvarenju. Vjerujem da će brojnim obiteljima Kapa uljepšati nastupajuće blagdanske dane."

image

Scena iz dječjeg filma Kapa

Željko Stevanić/ifp

Podsjetimo, film Kapa sniman je u Sloveniji, a sinkroniziran je na hrvatski jezik. To je regionalna koprodukcija sa partenrima iz Hrvatske: HRT, produkcijske kuće Pompom film, Studio dim te Hrvatski audiovizualni centar.

Kapa priča o devetogodišnjem dječaku Eriku koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi praznične dane volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

O filmu je pisao, podsjetimo, i naš kritičar Jurica Pavičić: "Junak filma je Erik (Črnič), dječak koji odrasta u domu jer su mu roditelji alkoholičari. Vršnjaci ga gnjave jer je na svoju ruku, a pogotovo jer se ne želi odvojiti od svog fetiša - vunene kape. Erik se nada da će za Badnjak kući majci. Umjesto toga, dobiva božićni vikend kod bogatih, ali snobovskih dobrotvora (Ajda Smrekar, Mašković). Bogati par ima kćer - kapricioznu Erikovu vršnjakinju (Kaja Podreberšek). Spletom okolnosti, par djece odluta od kuće i nađu se zagubljeni u badnjačkoj Ljubljani. "Kapa" vas ne zgrabi na prvu. Tijekom prvih pola sata Maksimovićev mi se film činio dramaturški flah, s odviše plakatnim likovima i poantom koja krešti iz svake scene. Krivo! Kako film teče dalje, pretvara se u efektnu melodramu koja će izmamiti emociju i iz najtvrdokornijeg cinika. Forte filma su sjajno odabrani dječji glumci, a možda jedina slabost - što nema još zrno humora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:11