Upoznali su se 1966.

Bračni par koji je poginuo na vulkanu ostavio je 200 sati snimki: ‘Vidio sam tolike erupcije. I da sutra umrem, ne bih mario‘

 Katia and Maurice Krafft u blizini kratera u Čileu

 Handout/Afp/Maurice and Katia Krafft/Profimedia/Handout/afp/profimedia
Snimljena su dva dokumentarca o bračnom paru vulkanologa Krafft. Onaj slavnog Wernera Herzoga prikazuje se na Zagrebdoxu

Na otoku Kyushuu u Japanu u lipnju 1991. godine došlo je do erupcije vulkanske skupine Unzen, koja je tragično ugasila živote četrdesetak ljudi, među kojima su bili bračni par francuskih vulkanologa Katia i Maurice Krafft (ali i njihov američki kolega Harry Glicken). Zahvaljujući strasti prema vlastitoj profesiji, koja je imala, po njih, fatalne posljedice, ovaj je par vulkanologa iza sebe ostavio preko 200 sati arhivskih snimaka kojima se redatelj Werner Herzog poslužio pri snimanju filma u čast ostavštini bračnog para Krafft.

Rad Catherine Joséphine "Katje" Krafft i njenog supruga Mauricea Paula Kraffta Herzog je koristio u svom dokumentarnom filmu "Into the Inferno" iz 2016. godine te u dokumentarcu "The Fire Within: Requiem for Katia and Maurice Krafft", koji će 30. ožujka i 1. travnja u sklopu Zagrebdoxa biti predstavljen i hrvatskoj publici. Priča Katie i Mauricea fascinirala je i američku redateljicu Saru Dosu, koja je o profesionalnom i privatnom životu navedenih znanstvenika snimila dokumentarac "Fire of Love" (2022.). Njen je dokumentarac osvojio kritiku; može se podičiti čak i nominacijom za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film.

Za razliku od filma Sare Dose, Herzeg naglasak stavlja i na element glazbe. Intenzitet filma koji je, naglašava Cineuropa, osmišljen kao requiem za Katju i Mauricea Kraffta, pojačava teška instrumentalna i koralna glazba. Srce filma ipak je aranžman snimki i fotografija iz njihova arhiva, što gledatelju omogućava da svijet Katje i Mauricea doživi kroz njihove oči.

Katia i Maurice upoznali su se 1966., a vjenčali 1970. godine i čitav su zajednički život proveli dokumentirajući vulkane, koji su objekt njihova interesa postali još u djetinjstvu, piše American Scientist. Maurice je bio geolog, a Katia geokemičarka. Oboje su pisali knjige te objavljivali istraživanja o vulkanima i njihovim erupcijama. Katia je pri dokumentiranju vulkana bila zadužena za fotografiju, a Maurice za videe.

"Nikada me nije strah jer sam u 23 godine vidio tolike erupcije da, i da sutra umrem, ne bih mario", rekao je na jednoj snimci Maurice Krafft te time dočarao svoj pogled na život.

"Oni su sišli u pakao kako bi samome vragu iz kandži istrgnuli te prizore", komentirao je Herzog njihov neustrašiv duh.

O snimkama koje je redateljima ustupio Mauriceov brat Bertrand progovorio je, piše The New York Times, i Ken Hon, znanstvenik koji je osobno poznavao Katju i Mauricea.

"Tada nije bilo puno snimki vulkanskih erupcija, definitivno ne onih izbliza", rekao je Hon, koji je također sa suprugom, vulkanologinjom Cheryl Gansecki, dvadeset godina snimao videe.

Objasnio je pritom i da su prizore poput onih koje je snimao bračni par Krafft mogli snimati samo vulkanolozi jer je, da bi se shvatio proces, potrebno kameru usmjeriti prema pravoj stvari.

Danas je oprema jeftinija i dostupnija. "Maurice bi bio zaljubljen u današnje dronove", smatra Hon koji je s parom putovao na Havaje te zaključuje:

"Snimanje je njima dolazilo prirodno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:56