U ZEMLJI SVETACA I GREŠNIKA

Brat i sestra predvode grupa terorista IRA-e. Kad brat počne maltretirati mjesnu djevojčicu, Neeson ga ubija...

Liam Neeson

 Imdb/
Dugogodišnji suradnik Clinta Eastwooda napravio je film sa sjajnim glumcima, no pun je logičkih rupa kao - ementaler

Irski glumac Liam Neeson već petnaestak godina funkcionira kao svojevrstan čovjek-žanr. Njegovi se filmovi redovno temelje na liku ostarjelog oca ili patrijarha koji u osvetničkom pothvatu spašava i osvećuje nevinu nejač. Film "U zemlji svetaca i grešnika" još je jedan u nizu takvih. Specifičan je tek po tome što se zbiva na Neesonovu rodnom otoku, u Irskoj.

Radnja filma redatelja Lorenza događa se u priobalnom irskom gradiću sredinom 70-ih, u vrijeme sjevernoirskih političkih nemira. Neeson glumi ostarjelog ubojicu najamnika koji se kani smiriti u provincijskom mjestu. U selo, međutim, navraća grupa terorista IRA-e koji su se sklonili preko granice i skrili kod svojte. Predvode ih brat i sestra. Kad brat počne maltretirati mjesnu djevojčicu, Neeson ga ubija. Bijesna sestra (Condon) kreće u odmazdu.

image

U zemlji svetaca i grešnika

Cineplexx/

Redatelj filma Lorenz dugogodišnji je suradnik Clinta Eastwooda. Nije stoga čudo da i ovaj film podsjeća na istvudovski vestern (s oružanim obračunom u pubu umjesto u salunu). Film ima atmosferu, ima zanimljivu galeriju likova i svu silu prvoklasnih irskih glumaca. Slaba je točka, međutim, fabuliranje koje je puno proizvoljnosti i logičkih rupa kao ementaler. Riječ je o toplom i lako gledljivom filmu kojem je, međutim, trebalo scenarističkog brušenja. Jurica Pavičić

U ZEMLJI SVETACA I GREŠNIKA (In the Land of Saints and Sinners)

akc. triler (kino)

Irska, 2023.

R: Robert Lorenz

G: Liam Neeson, Kerry Condon, Ciaran Hinds, Colm Meaney, Jack Gleeson

Ocjena: 3 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 15:06