FRANŠIZA DUGA 41 GODINU

BUDUĆNOST STAR WARSA OPET U RUKAMA J. J. ABRAMSA Traži se krivac: umor od serijala, pogrešan izbor priče, loš glumac, tržište...

J.J. Abrams
 Getty Images for Walt Disney Stu

Reći da je “Solo”, ukupno deseti film u 41 godinu dugoj franšizi “Star Wars”, potpuno propao u kinima bilo bi prvoloptaški i zapravo netočno. Iako je zarada u premijernom vikendu od 103 milijuna dolara u SAD-u šokirala industriju, “Solo” je zapravo drugi najuspješniji film u povijesti koji je lansiran na Memorial Day praznik u SAD-u i samo su “Brzi i žestoki 6” dosad zaradili više.

Međutim, ta činjenica ne može sakriti težak poraz koji je serijal doživio prvi put otkako ju je preuzeo Disney. Film je uništen na inozemnim tržištima i nitko nije predviđao da će tijekom prvog vikenda u 43 zemlje zaraditi samo 65 milijuna dolara (predviđalo se minimalno 170 milijuna).

Scott Mendelson, Forbesov filmski analitičar i box office deep diver tvrdi da je za to više razloga: fanovi se jednostavno ne mogu naviknuti na novoga glumca u ulozi Hana Soloa umjesto Harrisona Forda i ne jure u kina brzo i često kao na prošle nastavke.

Dio fanova se, pak, toliko razočarao prošlim filmom (“Posljednji Jedi”, unatoč sjajnim kritikama struke i odličnoj zaradi, izazvao je mnogo hejta među najtvrdokornijim obožavateljima), da ih ovaj jednostavno ne zanima, a nisu pomogle ni osrednje kritike i problemi prilikom produkcije.

Naime, Disneyjevi šefovi usred snimanja otpustili su mlade kreativce Phila Lorda i Chrisa Millera i zamijenili ih pouzdanim veteranom Ronom Howardom, što je već drugi film zaredom tijekom kojeg su se iza kulisa događale svađe i otkazi (producenti su također bili nezadovoljni prvom verzijom nastavka “Rouge One” redatelja Garetha Edwardsa pa je Tony Gilroy prekrojio navodno čak 40 posto konačne verzije).

Problema je još.

Disney je toliko zagušio kina svojim blockbusterima i franšizama da je jedna jednostavno morala nastradati. Naime, zadnji film “Star Wars” u kina je došao u prosincu (prije samo šest mjeseci) i zaradio 1,3 milijarde dolara. U međuvremenu Disney je kina okupirao svojom drugom velikom franšizom - Marvelovim superjunacima.

U veljači je lansiran “Black Panther” (1,3 milijarde dolara), već u travnju stigao je “Infinity War” koji trenutno kuca na vrata od 2 milijarde dolara globalne zarade. Negdje je jednostavno moralo puknuti.

Disney ipak općenito govoreći nema razloga za plakanje.

Impresivan je podatak da na listi 30 filmova koji su zaradili najviše u povijesti (neprilagođeno inflaciji) Disney trenutačno ima 16 svojih (prava na neke naknadno je otkupio) i svi su snimljeni unatrag desetak godina.

“Solo”, čiji se produkcijski troškovi (zbog dodatnih snimanja) procjenjuju na oko 250 milijuna dolara, i to bez marketinga, na kraju će vjerojatno vratiti uloženo, ali “Star Wars” je kao projekt sigurno u problemu. Ne prvom, jer i George Lucas je nakon što ga je originalna trilogija iz sedamdesetih i osamdesetih upisala u filmsku povijest, s drugom trilogijom polomio zube, više kod kritičara, a nešto manje na kinoblagajnama.

Otkako je “Star Warse” prodao Disneyju, “Solo” ponovno dokazuje da su fanovi serijala čudne biljke. Traže svježinu, originalnost, novu krv i promjenu, ali u kina hrle i zadovoljni su samo kad dobiju još malo staroga i već viđenoga. Magiju originalne trilogije toliko urezane u kolektivnu američku svijest dosad je s filmom “Sila se budi” uspio ponoviti samo redatelj J. J. Abrams pa ne čudi odluka studija da upravo on režira sljedeći.

Abrams je dosad, ne računajući svoje TV projekte, spasio i franšize “Nemoguća misija” i “Zvjezdane staze”. Može li i “Star Wars”, drugi put?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:52