TREĆI PUT

'CAFE SOCIETY' Novi film Woodyja Allena o starom Hollywoodu otvara ovogodišnji Cannes

Journalists take pictures with their mobile phones as director Woody Allen attends a news conference during the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southern France, in this May 15, 2015 file photo. Woody Allen's "Cafe Society" will kick off this year's Cannes film festival, organisers said on Tuesday March 29, 2016, the third time the acclaimed American writer and director has opened the event with one of his movies. Picture taken May 15, 2015. REUTERS/Regis Duvignau/Files
 Regis Duvignau / Reuters
Slavnom redatelju i glumcu, koji neumorno stvara i u 81. godini, to će biti treći put da otvara Canneski festival - 2002. ga je otvorio "Holivudskim svršetkom", a 2011. filmom "Ponoć u Parizu"

Novi film Woodyja Allena, "Cafe Society", otvorit će 11. svibnja ovogodišnji Canneski filmski festival, na kojemu će se prikazati izvan konkurencije.

Slavnom redatelju i glumcu, koji neumorno stvara i u 81. godini, to će biti treći put da otvara Canneski festival - 2002. ga je otvorio "Holivudskim svršetkom", a 2011. filmom "Ponoć u Parizu".

Allen se u svom 49. filmu vraća starom Hollywoodu - "Cafe Society" je priča mladiću koji u 'grad snova' dolazi kako bi se zaposlio u filmskoj industriji, ondje se zaljubljuje i postaje dio tadašnje živahne društvene scene.

U glavnim ulogama su dvije zvijezde nove holivudske generacije, Kristen Stewart i Jesse Eisenberg, a glume još Blake Lively, Parker Posey i Steve Carell.

Direktor fotografije je Vittorio Storaro, trostruki dobitnik Oscara, za filmove "Apokalipsa danas", "Crveni" i "Posljednji kineski car", koji je 1991. bio član žirija canneskog festivala.

Od filma "Manhattan" iz 1979. do prošlogodišnjeg "Nerazumnog čovjeka", Allenu je izvan natjecateljskog programa Cannesa bilo prikazano 14 filmova.

U proteklih četrdeset godina osebujni je autor obilježio povijest filma, snimajući po jedan film godišnje. Imao je dvadesetak nominacija za Oscara, a četiri ih je osvojio.

Početak distribucije njegovog novog filma u Francuskoj će se poklopiti s početkom festivala u Cannesu, čije će 69. izdanje trajati do 22 svibnja.

Žirijem će predsjedati australski redatelj, scenarist i producent George Miller, čiji je film "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" projekcijom izvan konkurencije prošlog svibnja u Cannesu počeo svoj fantastični pohod po kinima diljem svijeta.

Popis filmova koji će se prikazati u ovogodišnjoj službenoj selekciji bit će objavljen 14. travnja na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:26