POLIMAC PREPORUČUJE

Čas degutantan, čas fascinantan: ‘Blonde‘ naprosto morate pogledati. Toliko je čudan i problematičan

Ana de Armas u filmu ”Blonde”

 Supplied by LMK/ipa-agency.net/IPA/Profimedia
Redatelj Andrew Dominik dao si je oduška te pokušao prodrijeti duboko u ličnost Marilyn Monroe. Nažalost, to je prodiranje par puta bilo - doslovno

Hollywood je sebeljubiv. Nije neka tajna. Voli pričati o sebi. Skandali, mitovi, ličnosti. Prije ili kasnije, sve dođe na tapet. Što je skandal veći, to se o njemu više priča. Što je ličnost slavnija, to se o njoj više priča. Nijedna priča nema samo jednu perspektivu. Uvijek ih je više. Ako niste prvi, onda morate biti najbolji. Ako ne najbolji, onda barem drukčiji.

Australski redatelj Andrew Dominik od 2010. godine radi na filmu o Marilyn Monroe, ikoni Hollywooda. "Zašto je Marilyn Monroe velika ženska ikona 20. stoljeća? Za muškarce, ona je predmet seksualne požude koju očajničku žele spasiti. Za žene, ona je utjelovljenje svih nepravdi koje su načinjene ženskom, sestra, Pepeljuga, osuđena na život među pepelom. Želim ispričati priču o Normi Jean u kojoj će ona biti glavni lik bajke - siročetu koje se izgubi u šumi Hollywooda te koje proždire ta velika ikona 20. stoljeća", rekao je Dominik sredinom svibnja 2010., kada je objavljeno da rad na projektu otpočeo.

Za razliku od uobičajene holivudske prakse, Australac je svoju priču o Monroe izgraditi na temeljima romana "Blonde" spisateljice Joyce Carol Oates. "Blonde" je spoj istinitog i izmišljenog. Iako Oates inzistira da je "Blonde" beletristika, a ne biografija, knjiga sadržava brojne neosporive istine. Da, imena su promijenjena, međutim točno se zna o kome se radi. Dominik je time jasno dao do znanja da neće robovati činjenicama već da će probati napraviti nešto drukčije. Kome treba još jedan šablonski biografski film, pogotovo nakon što je žanr potpuno razmontiran u filmu "Hodaj muški: Priča o Deweyju Coxu".

Nakon gestacije duge više od 10 godina, film je premijerno prikazan ove godine na Filmskom festivalu u Veneciji. Glavna glumica Ana de Armas prvo je nagrađena ovacijama koje su trajale 14 minuta, a potom kritizirana jer je Monroe u filmu na momente zvučala kao Kubanka. Film je na streaming platformu Netflix stigao 28. rujna i, očekivano, u mnogim je državama najpopularniji sadržaj koji ta platforma nudi.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o svim aspektima filma "Blonde",

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:22