ŠPIJUNSKA DRAMA

‘Časnik i špijun‘: Tipični Polanski koji razgrće sve slojeve bez sentimentalnosti

 Kaptol Cinema
Polanski ovdje kao da razgrće društvene slojeve i nimalo mu se ne sviđa ono što nalazi

Film Romana Polanskog "Časnik i špijun" bavi se aferom Dreyfus, jednim od najvećih političkih skandala na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Francuski časnik Alfred Dreyfus (Louis Garrel, Jean-Luc Godard iz "Neustrašivog" Michela Hazanaviciusa), podrijetlom Židov, optužen je da je prodavao vojne tajne Nijemcima i po kratkom postupku poslan na Vražji otok.

Godinu kasnije pukovnik Georges Picqard (oskarovac Jean Dujardin) postaje novi šef obavještajne službe, uvodi novi režim i odmah se zainteresira za slučaj Dreyfus. Ne zato da bi branio krivo optuženog kolegu, njihovi odnosi na vojnoj akademiji ionako nisu bili osobito dobri, a i on sam je antisemit, poput većine svojih kolega, no kad naleti na pisma nižeg časnika Esterhazyja jasno mu je da je to isti rukopis kao i čovjeka koji je dojavljivao francuske vojne tajne Nijemcima.

Usprkos prijetnjama, da će mu to ugroziti karijeru, Picquard ustrajava u istrazi. Završni susret Picquarda i Dreyfusa sjajno je režiran, kao i čitav film, očekivali bismo emocionalniji razgovor bivšeg zatvorenika i čovjeka koji mu je spasio život, no to je tipični Polanski - nema sentimentalnosti, samo nabrajanje što tko kome duguje. Usporedite li to s prethodnim filmskim verzijama tog slučaja, gdje su svi bili sretni što je pravda napokon trijumfirala, Polanski ovdje kao da razgrće društvene slojeve i nimalo mu se ne sviđa ono što nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:38