PUNO JE NASILJA

‘Često sam znao sanjati o svom zlostavljaču iz osnovne škole. No, otkako sam o njemu snimio film, sve se promijenilo‘

Andrija Tomić

 Ante Cizmic/
Dokumentarni film ‘Glupane, glupi‘ Andrije Tomića imat će premijeru na 25. kolovoza na Liburnia Film Festivalu u Opatiju

"Glupane, glupi", tako je svoj kratki dokumentarni film koji govori o napadu i maltretiranju koji je doživio kao osnovnoškolac nazvao Andrija Tomić. U filmskom svijetu tek počinje stvarati, pri kraju je studija filmske i TV režije za zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

"Glupane, glupi" imati će premijeru 25. kolovoza na Liburnia Film Festivalu u Opatiji. "Film govori o traumi o kojoj sam godinama razmišljao, ali je nisam naglas verbalizirao. Nisam si mogao ni posve priznati da ju imam.

Kad sam tu priču iznio kao ideju za film, pred kolegama i prijateljima, bilo mi je neugodno, pitao sam se kako će to ljudi primiti. Ali, čim sam to ispripovijedao kao mogući film dobio sam od njih veliku podršku i meni je već i samo taj čin, u neku ruku, bilo terapeutski. Čovjeka koji me napao znao sam sanjati sve donedavno. Otkad sam snimio taj film više ga niti jednom nisam sanjao.", kaže i dodaje: "Nikako nisam htio da taj autobiografski film u gledatelja pobudi sažaljenje prema meni žrtvi. Ali, bilo mi je bitno o tome progovoriti i zbog sebe i zbog drugih, jer takvih je nasilnika puno. Možda se i neki od njih u tome prepozna i bude mu bar malo krivo."

image

scena iz filma

Govoreći kako je radio "Glupane, glupi" Tomić objašnjava: "Film je nastao prvo kao vježba u sklopu kolegija "Hibridni film" pod mentorstvom Igora Bezinovića, te iz jednog kratkog teksta u kojem sam na papir stavio sva sjećanja vezana uz čovjeka koji je mene i čitav moj razred sustavno maltretirao. Obzirom da se motiv nogometa više puta provlačio meni i snimatelju Tinu Ostrošiću bilo je jasno da bi trebali otići snimiti nogometnu utakmicu između prijatelja i poznanika na kojoj sam sudjelovao. Ostatak filma je nastao spontano, iz nekog mog pokušaja prisjećanja na događaj i suočavanja s tom traumom."

image

Mladi splitski redatelj Andrija Tomić

Ante Cizmic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 20:29