SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

ČETVRTAK NA ANIMAFESTU Dok su animatori na pikniku, natjecanje ne staje

 

Četvrti dan 28. Svjetskog festivala animiranog filma donosi nešto rjeđi raspored za 250 Animafestovih gostiju, koji se od ranih jutarnjih sati nalaze na tradicionalnom pikniku. Druženje u opuštenom okruženju Seoskog turizma Kezele prilika je za male razgovore o animaciji i mnogim drugim temama festivalske svakodnevice, kao i neophodni odmor od projekcija, izložbi, popratnih programa i večernjih partyja.

No za festivalsku publiku raspored je i u četvrtak jednako intenzivan. U dvorani Kinoteke po običaju vladat će gužva malih zainteresiranih glava već od 9:30 na Natjecanjima filmova za djecu i Obiteljskom programu „O glazbi“. No od 17:30 najmlađima će se pridružiti i odrasli gledatelji, poklonici jedinstvenog vizualnog i narativnog stila Benjamina Rennera, autora omiljenih Ernesta i Celestine, koji predstavlja svoj novi dugometražni film – duhoviti omnibus privlačne vizualne pojavnosti Veliki Zli Lisac i druge priče.

Od 20 sati uslijedit će projekcija isključivo za odrasle – segment „Krv!!!“ iz tematskog programa horora, a od 22 sata posljednja je prilika za nostalgični i likovno raskošni korejski Pljusak te transrodnu problematiku ispričanu reduciranim, ali upečatljivim linijama filma Slučaj muškarac-žena.

U Kinu Tuškanac od 11 sati gledaju se filmovi nominirani za Nagradu Emile – Europsku nagradu za animaciju, kao što su Merlot, Teret, Periferija i Posljednji posao na svijetu. Riječ je o nezaobilaznim modernim hitovima u različitim tehnikama. Od 13 sati na rasporedu su najbolji filmovi iz povijesti litavske animacije u programu Baltik u fokusu, potom još jedan best of – ovoga puta irskog Instituta umjetnosti, dizajna i tehnologije iz Dublina (IADT). U 17:30 još jednom kreće studentska konkurencija 3, ali ovoga puta uz razgovor s autorima Caori Muratom, Bo-seongom Gimom, Jenny Jokelom, Veronicom Solomon, Angelom Stempel i Paulinom Ziółkowskom. Od 20 sati igra još jedan segment tematskog programa horora – „Jeza u vašoj glavi“, a potom je vrijeme za jednu od nezaobilaznih projekcija Animafesta 2018.

Naime, u 22 sata u kinu Tuškanac jedina je, ekskluzivna projekcija filma Perfect Blue Satoshija Kona – psihološkog horora o bivšoj pop pjevačici, sada glumici koja se uz izazove novoga posla mora nositi i s tajanstvenim stalkerom zbog kojega gubi dodir s realnošću. Riječ je bez ikakve sumnje o jednom od najznačajnijih anime filmova svih vremena. Nadahnut ambivalentnim odnosom stvarnosti i zamišljaja u djelima Philipa K. Dicka, film je lansirao karijeru svoga, nažalost prerano preminulog redatelja, utjecao na stvaralaštvo mnogih filmskih i glazbenih umjetnika poput Darrena Aronofskog i Madonne, a privukao je i znatnu kritičku pažnju, prije svega feminističke teorije koja ga je čitala kao djelo o identitetu, voajerizmu (gaze) i izvedbi. Filmu su prispodobljeni i znatni utjecaji Hitchcocka, a uobičajilo ga se čitati i kao kritički prikaz suvremenog japanskog potrošačkog društva. Ukratko, Perfect Blue na filmskom platnu doista nije uputno propustiti.

U Kinu Europa u 11 su sati na rasporedu studentski filmovi 2, nakon kojih slijedi Svjetska panorama 1, koju poznavatelji moderne animacijske scene neće propustiti ako ništa drugo, a onda zbog novog filma Lorenza Wunderlea Kojot. U petom segmentu tematskog programa horora u 15:30 dočekat ćemo naposljetku i „Hrvatski bestijarij“ – izbor filmova koji pokazuju kako su se i autori Zagrebačke škole svih generacija uspješno zanimali ovim žanrom. Nezaobilazni su, dakako, Maska crvene smrti Štaltera i Ranitovića, Mačka nedavno preminulog Zlatka Boureka, Riblje oko Joška Marušića i Muha Jutriše i Marksa, ali ni Pavlinićeva Kugina kuća, kao ni noviji filmovi Marka Meštrovića (Silencijum) i Simona Bogojevića Naratha (Levijatan) ne smiju se propustiti. U 17:30 glazbeni videospotovi programa „Kino za uši“ u izboru Daniela Šuljića mogu se čuti u prostoru kinodvorane, a njihovo drugo prikazivanje odvijat će se u klupskom prostoru Swanky Monkey Gardena od 22 sata (program je sa srijede prebačen na četvrtak), što je i idealno opuštanje uoči zvjezdane večeri u kinu Europa. U 20 sati nakon Velikog natjecanja kratkometražnog filma 4 publika će imati priliku razgovarati s Igorom Grubićem (Kako se kalio čelik), producenticom za Oscara nominiranog Negativnog prostora Edwinom Liard, Matthiasom Phlipsom (Gnuovi), Sashom Svirskym i Ndazhdom Svirskom (Lavo), Sergiuom Negulicijem i Ioanom Nicoarom (Veličanstvena slučajna smrt).

U 22 sata – još jedna blistava točka Animafesta 2018. Igra hrvatska premijera, a vjerojatno i jedna od samo dvije hrvatske projekcije Otoka pasa proslavljenog američkog režisera Wesa Andersona. Smješten u distopijsku budućnost i rađen tehnikom stop-animacije, film prati dječaka Atarija koji nakon protjerivanja pseće vrste na Otok smeća tamo uz pomoć čopora novostečenih prijatelja traga za svojim ljubimcem Spotsom. Otok pasa ove je godine već nagrađen na filmskom festivalu u Berlinu, koji je i svečano otvoren Andersonovim dugo iščekivanim novim autorskim radom. Iako je prije svega za svoje vizualno i pripovjedno jedinstvene igrane radove višestruko nominiran za Nagradu Oscar, Wes Anderson nipošto nije ni animacijski početnik. Njegov Fantastični gospodin Lisac jedna je od najvećih animiranih uspješnica posljednjeg desetljeća, dok je upravo stop-animaciju koristio i u svojim hvaljenim igranim djelima poput Hotela Grand Budapest. Likovima su glasove, među ostalima, posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono, a s njima se Animafestova publika može družiti i u virtualnoj stvarnosti u Tunelu Grič.

Nakon projekcije publici će se obratiti glavna animatorica filma Kim Keukeleire koja je radila i na Fantastičnom gospodinu Liscu, ali i na filmovima Tima Burtona poput Frankenweenieja te na omiljenom djelu Claudea Barrasa Moj život kao Tikvica. Druga projekcija Otoka pasa, za koju će se ulaznice također naplaćivati, bit će u subotu od 22 sata u Ljetnom kinu Tuškanac. Godine 2014. na Animafestu je veliku pozornost izazvala pojava Adama Wrighta – stručnjaka za animatroniku i specijalne efekte koji je radio s istim redateljima i na istim filmovima kao i Keukeleire. Jedna od najuspješnijih žena suvremene animacijske scene, koja je još uvijek slabo propusna za autorice dugometražnih filmova, Kim Keukeleire danas je neupitno veća zvijezda i od legendarnog Wrighta.

„Tri noći potpunog užasa“ u Art Parku završit će danas programom „Creepy Animation Night“ (22 sata) u izboru Mihaija Mitrice, direktora festivala Anim'est iz Bukurešta. U 18 sati u Medijateci Francuskog instituta predstavlja se novi projekt Amulet Studija i Darka Bakliže &Black&White – trinaestodijelna animirana serija intrigantnog crno-bijelog grafizma temeljena na poigravanju s vizualnom percepcijom, obilju humora i upoznavanju s različitim svjetskim kulturama.

Festivalski party ovoga četvrtka seli u novouređeni prostor The Garden Bar & Kitchen u Preradovićevoj ulici 12.

Program za djecu i mlade u Kinoteci

Srijedu su u Kinoteci ponovno obilježili iznimno posvećeni najmlađi gledatelji, koji su nakon projekcija Natjecanja filmova za djecu 2 i 3 razgovarali s Yereum Cho, Suyeon Kang, Kirshnom Chandran A. Nair, Milanom Trencom, Shellie Leibensperger i Britt Raes. Nakon poslijepodnevnog Obiteljskog programa i sjajnih Buntovnih stihova, dan je zaključen Mačkom Pepeljugom i najboljim filmovima latvijske animacije.

U Kinu Tuškanac prvu pravu atrakciju predstavljali su najbolji filmovi kalifornijske škole CalArts. Gledali smo i diplomske filmove nekih velikih zvijezda današnje mainstream produkcije poput Stephena Hillenburga (Spužva Bob Skockani) i Michaela Pattersona (videospot za pjesmu Take On Me). Nakon Natjecanja studentskog filma 2 u 17:30 Sanja Đurić vodila je razgovor na kojem su gostovali Raffaele Gans-Pfister, Bianca Caderas, Minhao Hu, Jolene Tan, Phoebe Ting, Katarina Jukić, Dan Safonov, Weronika Banasińska, Sam Gainsborough, Jimmy Campbell-Smith, Mdhamiri a Nkemi, Alan Jennings i Ruiting Ji. Dan je zaključio kultni Kolodvor u Seoulu.

U Kinu Europa nakon Svjetske panorame u 13 sati publici se obratio Miloš Tomić, autor Muzičkih trauma, od 15:30 igrao je izbor hrvatskih filmova iz 1970. godine, ali prave su poslastice uslijedile u večernjem terminu. Najprije je nakon Velikog natjecanja kratkometražnog filma 3 vođen razgovor s Jasperom Kuipersom, Viktórijom Traub, Lászlóm Lukácsem, SAMO i Sawako Kabuki. Središnji događaj dana odvio se u 22 sata – na svjetsku premijeru svoga filma Kapetan Morten i Kraljica Paukova estonski majstor Kaspar Jancis doveo je žuti motocikl iz ovog dugometražnog stop-animiranog filma. Uveselivši publiku Animafesta neposrednošću, otkvačenim pristupom i krafnama koje je dijelio iz starog gramofona, motocikl je u kinodvoranu uveo lik iz filma – mađioničar Cucaracha. Nakon projekcije Jancis je odgovarao na pitanja publike.

U Art Parku brojna i oduševljena publika pozdravila je svoga lieblinga Leeja Hardcastlea koji je najprije vodio glinamacijsku radionicu, a potom predstavio projekciju svojih kratkih filmova, glazbenih spotova i filmskih parodija, uz ekskluzivan pogled na nove, još neprikazane horor-filmove animirane plastelinom. Može se reći kako se Hardcastle na Animafestu iz već potvrđene viralne zvijezde prometnuo i u onu stvarnu, fizički prisutnu, koja sjajno komunicira s publikom. Bila je to jedna od najljepših večeri otkako je Animafest ostvario suradnju s ovim revitaliziranim gradskim prostorom.

U Muzeju za umjetnost i obrt svečano je obilježena 50. godišnjica serijala Profesor Baltazar, uz prisustvo brojnih poznatih lica iz svijeta filma.

U Institutu Balassi okončan je Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner V, a u Kulturnom centru Mesnička plesalo se do ranih jutarnjih sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:55