AUKCIJA

Churchillova slika koju je darovao Rooseveltu na dražbi prodana za 8,1 milijuna eura

Churchill slika
Na dražbu je sliku stavila glumica Angelina Jolie, a poklonio ju joj je njezin bivši suprug Brad Pitt

Najpoznatije platno koje je naslikao bivši britanski premijer Winston Churchill (1874.-1965.) prodano je u ponedjeljak na dražbi u u Londonu za 8,1 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća Christie's. Aukcijska kuća je očekivala da bi djelo na dražbi moglo postići cijenu od 2,8 milijuna eura.

Riječ je o ulju na platnu pod nazivom "Toranj džamije Kutubije" u Marakešu, koju je Churchill naslikao nakon sudjelovanja na konferenciji održanoj u siječnju 1943. u Casablanki te ju je dao američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu.

Sliku je na dražbi ponudila američka glumica Angelina Jolie, a poklonio ju joj je njezin bivši suprug Brad Pitt.

Trgovac umjetninama Bill Rau, od kojega je Pitt kupio sliku, kazao je da je ona darovana jednome od sinova predsjednika Roosevelta koji ju je prodao pedesetih godina prošlog stoljeća. Slika je nekoliko puta mijenjala vlasnike, prije nego što je 2011. postala dijelom kolekcije holivudskog bračnog para.

Smatra se "najvažnijom slikom Sir Winstona Churchilla", istaknuo je u katalogu Christie'sa povjesničar britanske umjetnosti Barry Phipps. Bivši britanski premijer kasno je počeo slikati, kad je navršio 40 godina. Slikanje ga je opuštalo i omogućavalo mu da pobjegne od političkih previranja i sivila Londona. Tridesetih godina prošlog stoljeća otkrio je ljepote Marakeša, u tadašnje vrijeme francuskog protektorata, u kojemu je u 23 godine boravio šest puta.

Fotografija iz 1943., objavljena u tadašnjim novinama prikazuje Roosevelta i Churchilla kako zajedno, iz vile Taylor uživaju u zalasku sunca nad panoramom koja će kasnije nadahnuti nastanak slike.

Na istoj su dražbi prodane još dvije autentične Churchillove slike: jedan marakeški pejzaž, koji je prodan je za 1,8 milijuna eura, odnosno za 2,18 milijuna eura s troškovima i slika koja prikazuje pogled na katedralu sv. Pavla u Londonu, a postigla je cijenu od 1,2 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 22:29