DOKUMENTARNI FILM O ZVONIMIRU BERKOVIĆU

‘Redatelj džentlmen’ nije bio talentiran za gledanje života

ZAGREB - Ja sam za film netalentiran čovjek, kao i za literaturu. Ja sam talentiran za esej, za tragediju, koja je sva determinirana. Netalentiran sam za gledanje života - izjavio je pomalo autoironično Zvonimir Berković u veljači 2009., svega nekoliko mjeseci prije svoje smrti, redatelju Željku Senečiću, koji je preksinoć u dvorani kina Movieplex predstavio svoj dokumentarac o prije dvije godine preminulom hrvatskom redatelju.

Važan ‘Rondo’

Iako je njegov opus bio relativno malen, snimio je jedan od najvažnijih filmova hrvatskog modernizma - “Rondo”.

- Ušao sam u kinematografiju s idejom o muzičkoj formi koja može zaigrati, i to sam i napravio. Nakon tog filma sam htio otići iz kinematografije jer nisam više imao što reći - objašnjava Berković.

Obilježio kulturu

Ipak, nije otišao, nakon “Ronda” snima “Putovanje na mjesto nesreće”, te “Ljubavna pisma s predumišljajem” i “Kontesu Doru”, a valja se prisjetiti i dokumentarca “Moj stan” koji je 1962. dobio nagradu u Cannesu. Šerbedžija ga je nazvao “redateljem džentlmenom”, a iako je “dobio više nagrada za životno djelo nego što je snimio filmova”, ostat će upamćen kao redatelj koji je obilježio hrvatsku kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:25